Linkovi

Dačić: Srbija ne menja stav prema Rusiji


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije (arhivski snimak)

Na marginama sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope u Beču, ministar spoljnih poslova Srbije razgovarao je sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, kome je preneo da će Srbija ostati veran prijatelj Rusije.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u radu Komiteta ministara Saveta Evrope u Beču, gde je imao priliku da se sastao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i ponovi stav da Srbija neće menjati svoju poziciju u odnosu na Rusiju.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je danas da je integracija Srbije u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta nove Vlade Srbije i da je njeno čvrsto opredeljenje nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Učestvujući u radu Komiteta ministara Saveta Evrope, Dačić je najavio da će većina napora nove Vlade biti usmerena na usvajanje evropskih standarda, temeljnu reformu institucija i stvaranje modernog društva.

Na marginama skupa u Beču Dačić je, između ostalog, razgovarao i sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim, kome je preneo da će Srbija ostati veran prijatelj Rusije i da neće menjati svoje pozicije:

"Sa ruskim ministrom spoljnih poslova smo još jednom potvrdili naše pozicije. Ja još jednom želim u ime Srbije da kažem da Srbija nikad neće raditi protiv Rusije, da je to moralno pitanje i da će Srbija i Rusija nastaviti projekte koje smo do sada imali."

Nariškin: U Ukrajini se odvija genocid

A drugog dana boravka u Beogradu, predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Nariškin je, govoreći na skupu "Balkanski dijalog 2014.", izjavio da je u Ukrajini u toku genocid, za koji su krive vlasti u Kijevu. Iznoseći stav Moskve, Nariškin je rekao i da vlasti u Kijevu iniciraju masovne vojne kaznene operacije protiv stanovnika Ukrajine.

U Ukrajini se radi o genocidu ruskog i ukrajinskog naroda, za šta krivicu snosi mali broj avanturista koji su uzeli vlast u Kijevu, rekao je još Nariškin i dodao da se kriza mora rešavati dijalogom, za koji je Rusija spremna, kaže Nariškin:

"Situacija u Ukrajii je sve nepredvidivija. Zakon i red se krše, ljudska prava i životi ljudi gube svoju vrednost pred našim očima. U tim uslovima je potrebno da se obezbedi dijalog i ja smatram da parlamentarna diplomatija i diplomatija civilnog društva moraju da odigraju najvažniju ulogu u tome."

Na skupu u Beogradu Sergej Nariškin je izrazio zahvalnost sagovornicima u Srbiji, jer, kako je rekao, nisu podlegli pritiscima da uvedu sankcije protiv Rusije. Te sankcije su protivpravni akti, koji nanose štetu međunarodnoj saradnji, ocenio je Nariškin.
XS
SM
MD
LG