Linkovi

Dačić: Srbija neće biti deo koalicije protiv Turske


Ministri inostranih poslova Srbije i Tuske, Ivica Dačić i Mevlut Čavušoglu, tokom sastanka u turskom letovalištvu Belek u Turskoj, 19. avgusta 2018.
Ministri inostranih poslova Srbije i Tuske, Ivica Dačić i Mevlut Čavušoglu, tokom sastanka u turskom letovalištvu Belek u Turskoj, 19. avgusta 2018.

U Hotelu Regnum sa sedam zvezdica, u Beleku u Turskoj, u nedelju je otvoren konzulat Srbije, na čijem čelu će biti počasni konzul Fikret Ozturk. Ceremoniji otvaranja konzulata u Antaliji prisustvovali su ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i njegov kolega iz Srbije Ivica Dačič, koji je tom prilikom poručio da Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske.

Na konferenciji za štampu, Dačić je objasnio da se to odnosi na neke od organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i dodao da Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i "naših turskih prijatelja".

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić je podsetio da su između dve zemlje ukinute vize, da uveden režim slobodne.

Po njegovim rečima i broj turista iz jedne u drugu zemlju je u stalnom porastu, a sada iznosi oko 100.000 turskih turista u Srbiji i 140.000 srpskih u Turskoj, što je, kako smatra Dačić, takođe pokazatelj uspona bilateralne saradnje i međusobnog razumevanja.

Letovalište Regnum u Beleku u Turskoj
Letovalište Regnum u Beleku u Turskoj

"U Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju poreklo iz Srbije. Takođe, postoji i u Srbiji jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj. Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je kako su veze sa Srbijom odlične i ukazao na to kako prijateljstvom lidera dve zemlje i radom vlada dolazi do konstantnog napretka u ekonomskim odnosima i da je obim bilateralne trgovine dosegao gotovo milijardu dolara.

Cilj su, ističe Čavušoglu, tri milijarde dolara u prvoj etapi.

On je podsetio na brojne turske preduzetnike koji sve više ulažu u Srbiju, kao i na broj turista iz Turske, koji posećuju Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Takođe, Čavušoglu je podsetio i na postignuti dogovor kada je reč o projektu autoputa Beograd-Srbija i podršku Turske.

Turski ministar je srpskom kolegi poklonio dres Bešiktaša, protiv kojeg će Partizan igrati 23. augusta.

XS
SM
MD
LG