Linkovi

Dačić: Redovna sednica SB UN o Kosovu 31. oktobra


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, Foto: VOA
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, Foto: VOA

Redovna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana situacija na Kosovu, biće održana 31. oktobra, izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kako je naveo, Južna Afrika je ovog meseca predsedavajuća SB UN i da je za 31. oktobar zakazala redovnu sednicu SB o Kosovu na kojoj će se razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu.

Ministar je rekao i da je Srbija posle dugog "zatezanja" sa Velikom Britanijom, dogovorila neku dinamiku tih redovnih sednica i da sada više nema tih problema.

"Za državne i nacionalne interese Srbije, za ostvarivanje svih tih naših zamisli i ideja o tome šta treba da se radi na KiM - Srbi treba da izađu na izbore na KiM, treba da glasaju za predstavnike Srpske liste. Tu je reč o tome da moramo da zaštitimo srpski narod od toga da njima drugi biraju predstavnike. Ako želimo da zaštitimo naš narod na KiM njihovi legitimni predstavnici treba da učestvuju u donošenju svih odluka", istakao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, "neko bi najviše voleo da u kosovski parlament uđu predstavnici onih Srba koji su protiv državne politike Srbije".

To bi, navodi, najviše želeli predstavnici prištinskih vlasti, ali i predstavnici međunarodne zajednice.

Ministar je rekao i da će biti novih povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova što, kaže, tera Prištinu da ide na kompromis.

"Kada će biti nekih novih povlačenja ja sad ne mogu da kažem. Nije ni uputno. Nekim zemljama su povukli ekonomsku pomoć zato što su povukli priznanje. Biće do kraja godine, jer će taj broj pasti ispod polovine članica UN", naveo je Dačić.

On je ocenio i da se pokazalo da u SAD postoji veliki sukob po pitanju spoljne politike na relaciji Stejt department - Kongres.

XS
SM
MD
LG