Linkovi

Stejt Department o hapšenju Džozefa Asada: Bezbednost američkih građana prioritet


Policijska vozila prevoze optužene za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na suđenje u Podgorici 20. jula 2017.
Policijska vozila prevoze optužene za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na suđenje u Podgorici 20. jula 2017.

Stejt department upoznat je sa izveštajima o hapšenju Džozefa Asada, američkog državljanina i bivšeg agenta CIA-e u Abu Dabiju, na osnovu poternice crnogorskih vlasti, ali zbog pitanja privatnosti, ne može da komentariše slučaj, saopšteno je iz Državnog sekretarijata za Glas Amerike. Kako je navedeno, bezbednost i dobrobit američkih građana su najviši prioritet Stejt departmeneta.

Crnogorski mediji objavili su u subotu, pozivajući se na diplomatske izvore, da je bivši agent CIA Džozef Asad uhapšen prije tri dana u Abu Dabiju po potjernici crnogorskih vlasti koje ga sumnjiče za pokušaj proruskog državnog udara tokom parlamentarnih izbora 2016.

Dnevnik Pobjeda piše da je 47-godišnji Asad uhapšen pod sumnjom da je bio logistika u pokušaju svrgavanja prozapadne vlasti uoči prijema zemlje u NATO, zbog čega je optuženo četrnaest ljudi, uključujući dvojicu nedostupnih Rusa i dvojicu opozicionih lidera.

Taj dnevnik piše da su Sjedinjene Američke Države, nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Pobjeda podsjeća da takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, ocjenjujući izvjesnim da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstadicije bivšeg agenta CIA.

Džozef Asad je prvo od Specijalnog tužilaštva bio predložen za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, sa ciljem da objasni kako ga je, i zbog čega angažovao Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

List podsjeća da je bivši operativac CIA izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Džozefa Asada i zatražilo njegovo izručenje Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG