Linkovi

Izviždan u Luksemburgu, Džonson vidi "dobru šansu" za dogovor


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson pred sastanak u Luksemburgu 16. septembra 2019.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je dogovor o Bregzitu na pomolu, ali predstavnici EU kažu da, tokom posete Luksemburgu, gde su ga glasno izviždali demonstranti, nije ponudio ništa da bi se prevazišao zastoj u pregovorima.

Britanski premijer Boris Džonson naišao je na ledeni prijem u Luksemburgu, kada je doputovao na susret sa svojim kolegom Gzavijeom Betelom. Demonstranti su se okupili ispred kancelarije luksemburškog premijera, noseći transparente i skandirajući parole protiv Bregzita.

Pristalice ostanka Britanije u EU demonstrirale su tokom sastanka britanskog i luksemburškog premijera Borisa Džonsona i Gzavijea Betela, 16. septembra 2019.
Pristalice ostanka Britanije u EU demonstrirale su tokom sastanka britanskog i luksemburškog premijera Borisa Džonsona i Gzavijea Betela, 16. septembra 2019.

Buka je bila takva da je Džonson otkazao zajedničku pres konferenciju a Betel ostao da razgovara sa novinarima pored praznog podijuma. Razgovarajući sa novinarima daleko od glasne grupe demonstranata, britanski premijer je pomenuo mogućnost postizanja dogovora o Bregzitu.

"Da, postoji dobra šansa za dogovor, da, vidim obrise toga, svi mogu da vide, približno, šta može da se učini. Ali za to će biti potrebna akcija i moraće da se ukine sistem pomoću kojeg EU može da kontroliše Britaniju nakon što izađemo, a to je mera o granici sa Irskom."

Džonson je prethodno razgovarao o Bregzitu tokom radnog ručka (na meniju su, kako prenose mediji, bili losos, puževi i sir) sa šefom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i glavnim pregovaračem Mišelom Barnijeom.

Evropska komisija je posle susreta saopštila da Britanija tek treba da ponudi bilo kakva "pravno operativna" rešenja po pitanju granice sa Irskom, koja predstavlja glavnu prepreku sporazumu.

Predsednik Junker podvukao je spremnost i otvorenost komisije da ispita da li takvi predlozi ispunjavaju ciljeve koji se odnose na odredbu o granici sa Irskom koju je Britanija do sada odbacivala.

"Takvi predlozi još nisu načinjeni", saopštila je Evropska komisija, dodajući da su njeni zvaničnici "i dalje na raspolaganju u svako doba dana i noći."

Džonson je izjavio da Britanija izlazi iz Unije kao što je zakazano, 31. oktobra, sa ili bez dogovora o povlačenju. On, međutim, insistira da može da postigne revidirani dogovor sa Evropljanima o Bregzitu na vreme kako bi britanski izlazak iz Unije protekao u redu. Dogovor sa Briselom koji je postigla njegova prethodnica Tereza Mej tri puta je odbačen u britanskom parlamentu.

Demonstranti protestuju protiv Bregzita ispred zgrade parlamenta u Londonu, 12. septembra 2019.
Demonstranti protestuju protiv Bregzita ispred zgrade parlamenta u Londonu, 12. septembra 2019.

U kolumni koju je napisao za Dejli Telegraf, Džonson je naveo da "sa strašću veruje" da dogovor može da se postigne i usvoji na samitu evropskih lidera 17-18 oktobra.

Dok EU kaže da i dalje čeka čvrste predloge Britanije, Džonsonov portparol Džejms Slek izjavio je da je Britanija "iznela niz praktičnih rešenja u raznim poljima." Odbio je da navede više detalja, ističući da nije korisno "pregovarati javno".

Glavni kamen spoticanja je takozvani "bekstop" - mera koja je služila kao polisa osiguranja u dogovoru koji je sa Briselom postigla Mej, a kojom je trebalo da se garantuje otvorena granica između Irske, koja je članica EU i Severne Irske koja je deo Britanije. Ta odredba je od ključnog značaja i za lokalnu ekonomiju i mirovni proces u Severnoj Irskoj.

Britanske pristalice Bregzita protive se takvoj granici jer Britanija ostaje vezana trgovinskim pravilima EU, i ograničava joj se sposobnost da sklapa nove sporazume o slobodnoj trgovini sa stranim zemljama posle Bregzita.

Britanija je nagovestila da meru treba da zamene "alternativni ugovori", ali EU navodi da tek treba da čuje izvodljive predloge.

Britanski lider u nedelju se uporedio sa superherojem Hulkom, navodeći da Hulk "postaje snažniji, što je besniji, i da uvek pobegne koliko god da ga sputavaju pa će tako biti i sa Britanijom."

Šef Evropskog parlamenta za pregovore o Bregzitu, Gi Verhofštat opisao je to poređenje kao "infantilno" a kritikovao ga je na Tviteru i sam "Hulk" - glumac Mark Rafalo. "Boris Džonson zaboravlja da se Halk samo bori za dobro svih. Besan i snažan takođe može da bude nerazuman i destruktivan. Hulk najbolje radi kada je deo tima a katastrofa je kada je sam. Plus, uvek ima doktora Benera kada su potrebni nauka i razum"

Do Bregzita je ostalo još 45 dana. Britanski Vrhovni sud u utorak će razmotriti da li je Džonsonova odluka da suspenduje parlament na pet nedelja bila legalna, posle suprotnih presuda sudova na nižim nivoima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG