Linkovi

Džordžija odaje poštu Džonu Luisu


Kovčeg sa telom Džona Luisa bio je izložen dva dana na Kapitol hilu u Vašingtonu
Kovčeg sa telom Džona Luisa bio je izložen dva dana na Kapitol hilu u Vašingtonu

Savezna država Džordžija odaće tokom dana poštu preminulom kongresmenu i borcu za ljudska prava Džonu Luisu, čiji će kovčeg biti izložen u zgradi državne skupštine u Atlanti.

Građani će moći da odaju poštu Luisu, a nadležni su apelovali na sve da, zbog pandemije, nose zaštitne maske.

Džon Luis preminuo je prošle nedelje posle borbe sa rakom pankreasa. U Kongresu je 33 godine bio predstavnik distrikta koji uključuje i glavni grad Džordžije, Atlantu.

Odavavanje pošte preminulom kongresmenu i borcu za ljudska prava počelo je u subotu u Alabami, gde je rođen.

Kovčeg sa njegovim telom bio je izložen i na Kapitol hilu u Vašingtonu. Luis je drugi afroamerički predstavnik u Kongresu kome je posthumno ukazana takva čast, posle preminulog kongresmena Ilajdže Kamingsa.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi nazvala je Luisa "savešću Kongresa".

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je takođe hvalio Luisa, rekavši da je "živeo i radio u skladu sa važnim zadatkom koji je obavljao".

Dokumentarac o Džonu Luisu: Dobra nevolja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Borac za ljudska prava biće sahranjen na privatnoj ceremoniji, čemu će prethoditi služba u crkvi u kojoj je služio Martin Luter King.

Džon Luis je bio jedan od lidera pokreta za građanska prava 60-ih godina. Sa samo 23 postao je bliski saradnik Martina Lutera Kinga i bio je jedini živi govornik čuvenog Marša na Vašington 1963.

U gradsko veće Atlante izabran je 1981, a u Kongres 1986. i od tada u Predstavničkom domu odslužio 17 mandata.

Guverner Džordžije Brajan Kemp je raspisao izbore za Luisovo mesto za narednih nekoliko meseci za 29. septembar, a glasači će na redovnim izborima u novembru izabrati predstavnika koji će na njegovo mesto doći u januaru 2021.

XS
SM
MD
LG