Linkovi

Džefri Saks oštro kritikovao politiku Donalda Trampa


Vuk Jeremić i Džefri Saks na tribini Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj u Beogradu, 25. juna 2018.
Vuk Jeremić i Džefri Saks na tribini Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj u Beogradu, 25. juna 2018.

U organizaciji Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), u Beogradu je održan skup na kome su se ekonomski, politički analitičari, kao i bivše diplomate i političari, kritički osvrnuli na trenutna dešavanja u spoljnoj politici SAD, ali i sveukupnoj političkoj sceni - koja je ocennjena kao “alarmantna”.

Američki profesor ekonomije Džefri Saks smatra da se situacija u svetu pogoršava, a da je politika predsednika SAD Donalda Trampa "pretnja za svet".

Saks je ukazao da region Balkan dobro zna da se ljudima može upravljati i vođenjem politike straha i da je to upravo politika zahvaljujući kojoj je Tramp pobedio na izborima,

Bivši diplomata Vladeta Janković kaže da se Balkan posmatra u širim svetskim okvirima kao “rukavac” jedne velike svetske reke i da taj značaj nije preteran.

VIDEO Vladeta Janković objašnjava zašto je Ruski uticaj porastao na Balkanu i da sa stanovišta međunarodne politike taj uticaj nije porastao zbog same Rusije, nego zbog tretmana zapadnih političara prema Srbiji:

Vladeta Janković o ruskom uticaju na Balkanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

​Saks se izjasnio protiv američke ekonomske politike koja je dovela do trgovinskog rata sa Evropom, Kanadom, Meksikom i Kinom, navodeći da je Tramp “greška”.

Prema Saksu, mnogi Amerikanci su poverovali Trampu u priče o meksičkim silovateljima, muslimanskim teroristima i kineskoj pretnji,

Saks nije uveren ni u ekonomski uspeh Trampove administracije, navodeći da se stvari ne mogu gledati kratkoročno, nego da je potrebno sagledati ekonomska kretanja u periodu od barem pet ili deset godina, a da nas lekcije iz ekonomije uče da se ne možete usredsediti na tri ili šest meseci.

“Tramp stalno ponavlja kako su akcije na tržištu rekordno visoke, ali čekajte da vidite kada počnu da padaju,” kaže je Saks.

On smatra da Tramp uvodi Ameriku u trgovinske sukobe i da stvara još veći budžetski deficit, dok istovremeno smanjuje poreze za najbogatije.

Saks je kritikovao i američku spoljnu politiku na Bliskom istoku, navodeći da je stogodišnje iskustvo pokazalo da strane intervencije u tom delu sveta nisu donele ništa dobro.

Njegov predlog je da se politika vrati u Ujedinjene nacije i da se uz saradnju sa regionalnim silama, poput Turske, Irana i Saudijske Arabije traži rešenje.

Saks je govorio i o saradnji sa tadašnjim jugoslovenskim premijerom Antom Markovićem i njihovom neuspelom pokušaju da sprovedu ekonomske reforme u Jugoslaviji.

Kako je naveo Saks, ni SAD i Evropa nisu u stvari želele da pomognu Jugoslaviji, a i domaći političari su izabrali drugačiji put.

XS
SM
MD
LG