Linkovi

Nastavljeni pregovori na Kipru


Vlasti Kipra i rudkovodstvo kiparskih Turaka danas su, posle dvomesečne pauze, nastavili pregovore o ujedinjenju ostrva.

U izjavi koju je pročitao specijalni izaslanik Ujedinjenih Nacija za Kipar, Aleksandar Dauner, navodi se da je generalni sekretar svetske organizacije, Ban Ki-mun pozvao lidere podeljenog Kipra da iskoriste priliku i postignu dogovor, jer kako je upozorio, vreme ističe. U izjavi se takodje navodi da je Ban Ki-mun posvećen mirovnom procesu i da veruje da dogovor može da se postigne u narednih nekoliko meseci.

Predsednik kiparskih Turaka, Derviš Eroglu sinoć se sastao sa grčkim kolegom, Dimitrisom Hristofijasom na večeri u posredstvu UN-a u neutralnoj zoni koja razdvaja turski i grčki deo Kipra u Nikoziji.

Dauner je izjavio da će razgovori da se nastave tamo gde su 18. aprila prekinuti zbog predsedničkih izbora na turskom delu ostrva.

Današnji sastanak je bio prvi susret predsednika Kipra Dimitrisa Hristofijasa i Derviša Eroglua, novoizabranog predsednika samozvane "Turske republike Severni Kipar". Bivši lider kiparskih Turaka, Mehmet Ali Talat je vodio pregovore sa kiparskim Grcima od septembra 2008, a tačke neslaganja su podela vlasti i imovinska prava onih koji su na silu raseljeni 1974. godine.

Ostrvo je podeljeno 1974. turskom okupacijom posle neuspelog grčkog vojnog puča.

Tursko članstvo u EU delom zavisi i od pitanja ujedinjenja Kipra.

XS
SM
MD
LG