Linkovi

Stefan Cvetković traži međunarodnu istragu


Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, na prvoj konferenciji za štampu nakon njegovog navodnog nestanka, u beogradsom Medija centru, 19. juna 2018.
Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, na prvoj konferenciji za štampu nakon njegovog navodnog nestanka, u beogradsom Medija centru, 19. juna 2018.

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve zatražio je međunarodnu istragu slučaja njegove otmice, a na konferenciji za štampu koju je održao, pokazao je odeću u kojoj je otet, kao i kesu u kojoj se, po njegovim tvrdnjama, nalazila kapuljača koja mu je stavljena na glavu tokom otmice.

Cvetković je u utorak, pred prepunom salom Medija centra u Beogradu, detaljno ispričao šta mu se dogodilo tokom nestanka, od srede do petka prošle nedelje, a odgovarajući na tvrdnje koje su se u međuvremenu pojavile u javnosti, on je rekao da mu "ne pada na pamet da se pravda ministru informisanja u vreme ubistva Slavka Ćuruvije":

"Pre svega zbog bezbednosti novinara tražim međunarodnu istragu vezanu za ovo. I neko će morati da kaže zašto su se pojavile rupe u toku ovih dana. I to možda baš oni koji su na te rupe ukazivali", rekao je Cvdetković.

On je objasnio da traži međunarodnu istragu, između ostalog i zbog toga što bi u slučaju da se ti nalazi poklope sa istragom srpskih organa, to doprinelo kredibilitetu naših institucija.

Cvetković je poručio i da će kapuljaču, na kojoj se, kako je rekao, osim njegove, možda nalazi i DNK otmičara, dati na analizu dvema ambasadama - najverovatnije ruskoj i nemačkoj.

Kako je objasnio, kapuljaču i telefon je sakrio pre dolaska policije po njega, jer smatra da u Srbiji postoje "paralelni centri moći" od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema. Cvetković je ukazao i na to da mu niko iz policije nije tražio odeću u kojoj je bio kidnapovan majicu, šorc i papuče.

"Ovo sam ja već prolazio, čuo i gledao. Nije mi nešto strano. Ali, nisam ja ovde meta. Ovde su meta oni koji istražuju, oni koji neće da ćute, oni koji partijski i politički ne pišu, oni koji očigledno nekome smetaju da bi slobodno radili neke stvari za koje sigurno javnost nema opravdanje", rekao je još Cvetković na konferenciji za medije.

On je do detalja ispričao kako su ga otele tri osobe, od kojih samo jedna nije skrivala lice, da je video da neko od njih ima nekakvu službenu oznaku, da je držan sve vreme u nekoj zatvorenoj prostoriji sa tamnom kapuljačom na glavi, da nikom sa njim nije komunicirao, da je čuo helikoptere kako nadleću i da su na kraju otmičari vratili na adresu u Beloj Crkvi koju im je dao.

Po njegovim rečima, u poneljak uveče je, na osnovu procene MUP-a dobio stalno policijsko obezbeđenje, a tokom konferencije Cvetković je rekao da su u policiji bili veoma profesionalni i ljubazni prema njemu. Kako je rekao, posle dva dana provedena na razgovoru sa nadležnim institucijama, to jest u nedelju je zatražio da konačno bude pušten.

Istakao je i da se oglušio o preporuku policije da u cilju istrage ne govori mnogo o slučaju otmice, jer su se u javnosti pojavile mnoge netačne teorije i tvrdnje o celom slučaju.

Cvetović se u jednom trenutku presvukao na konferenciji za medije i obukao majicu na kojoj je pisalo "EU do more", to jest - Evropska unijo, učini više.

XS
SM
MD
LG