Linkovi

Cvetković: Konkurencija važna za razvoj privrede


Premijer Srbije Mirko Cvetković govori na otvaranju Medjunarodne konferencije o konkurenciji u Klubu poslanika

Tokom četiri godine postojanja i rada Komisija za zaštitu konkurencije je utvrdila da su kompanije "Delta Maksi“ i "Salford“ prekršile zakone o konkurenciji, ali nijedna sankcija nije izvršena. Ipak, premijer Srbije Mirko Cvetković je danas, povodom Dana konkurencije je istakao da Vlada shvata značaj konkurencije za razvoj privrede i bolju poziciju potrošača.

Vlada Srbije nema dilemu da li treba razvijati konkurenciju–poručio je danas premijer Mirko Cvetković i uz podsećanje da je nedavno ukinut monopol u fiksnoj telefoniji, najavio slične mere i u oblasti nafte i gasa, železnice i proizvodnje električne energije. Na skupu povdom Dana konkurencije premijer je istakao da konkurencija omogućava efikasniju privredu i bolju poziciju za potrošače:

"Pokazalo se da je konkurencija ne samo teoretski, nego i praktično efikasna i sve razvijene zemlje, EU kojoj mi težimo–u samu osnovu svog funkcionisanja stavljaju konkurenciju. I to je i naš osnovni zadatak."

"Građani Srbije sa nestrpljenje očekuju efikasnu primenu pravila o konkurenciji. Naravno jer se nezadovoljni niskim cenama i nedovoljno kvalitetnim robama i uslugama. Interes potrošača je u Zakonu o zaštiti konkurencije proklamovan kao ultimativan cilj", kazala je predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović.

Predsednica Komisije je rekla i da privrednici nemaju razloga za strah od konkurencije i Komisije, koja reaguje samo u slučajevima onemogućavanja i elimisanja konkurencije.

A kako je je objasnio šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, zaštita konkurencije je važna za nastavak evropskih integracija. On je posebno naglasio koliko je važno sankcionisati zatvaranje tržišta i uspostaviti kontrolu državne pomoći u zaštiti tržišne slobode:

"Postoji bliska veza između efikasne politike zaštite konkurencije i jake ekonomije sa druge strane. Evropska statistika pokazuje da zemlje koje imaju razvijenija pravila zaštite konkurencije imaju veći ekonomski rast, političku stabilnost nego u zemljama u kojima karteli i monopoli imaju veću moć od potrošača."

Kako je podsetio ministar trgovine Slobodan Milosavljević, kazne za narušavanje slobode tržišta su drakonske i idu i do 10 odsto odsto vrednosti godišnjeg prometa, što u slučajevima najvećih kompanije može da naraste i do nekoliko miliona evra. Oni koji su usude da rizikuju mogu da dovedu u pitanje svoje ukupno poslovanje, upozorio je Milosavljević.

XS
SM
MD
LG