Linkovi

Cveće na Đinđićevom grobu, građani u "Šetnji za Zorana"


Zoran Djindjić, tada lider "Saveza za promene" na opozicionom mitingu u Beogradu 1. oktobra 1999.

U senci predizborne kampanje danas je u Beogradu obeležena 11-ta godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

U Aleji velikana od ranog jutra članovi porodice, prijatelji, političari i građani polažu cveće i pale sveće na grobu Zorana Đinđića, a na mestu ispred Vlade Srbije, gde je ubijen 12-tog marta 2003-će godine vence su položili članovi vlade koju je on vodio, kao i članovi sadašnje Vlade u ostavci.

Delegaciju Demokratske stranke predvodio je njen predsednik Dragan Đilas, koji je sa Đinđićevom udovicom Ružicom položio venac na grob ubijenog premijera. I lider Nove demokratske stranke Boris Tadić je odao počast bivšem predsedniku DS-a, a njegov nekadašnji saradnik i naslednik na mestu premijera Zoran Živković je nakon polaganja venca u dvorištu Vlade Srbije izjavio da je ubistvo Đinđića bio je najteži udarac razvoju srpske demokratije i moderne i zdrave Srbije.

Živković je ocenio da je godinu dana posle ubistva Đinđićev put potpuno napušten, kao i da je zatim je usledio dug period lutanja, vraćanja unazad i posrtanja.

Godišnjicu ubistva Zorana Đinđića Liberalno demokratska partija je obeležila tradicionalnom "Šetnjom za Zoran", a lider LDP-a Čedomir Jovanović je izjavio da se nastavlja borba za potpunu istinu o 12. martu 2003 godine. Ubice su u zatvoru, ali Srbija time nije zadovoljna, rekao je Jovanović.

U šetnji je učestvovao veliki broj građana, a povorku su predvodili Jovanović, istoričarka Latinka Perović, lider Socijaldemorkatske unije Žarko Korać i drugi.

S obzirom da se obeležavanje jedanaeste godišnjice ubistva Zorana Đinđića poklopilo sa predstojećim izborima, na zaostavštinu ubijenog premijera tokom cele predizborne kampanje su se pozivali gotovo svi političari.
XS
SM
MD
LG