Linkovi

CRTA: Republikanska stranka falsifikovala potpise


Posmatračka misija "Građani na straži" Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA, predstavila je danas rezultate novog praćenja predizborne kampanje.

Republička izborna komisija uspela je da spreči da na izborima učestvuje šest izbornih lista sa falsifikovanim potpisima, ali je Republikanskoj stranci dozvoljeno učešće na izborima uprkos 900 falsifikovanih potpisa i činjenici da nije prikupila 10.000 izjava podrške birača, istaknuto je na današnjem predstavljanju izveštaja posmatračke misije “Građani na straži” Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA.

Kako je rekao šef posmatračke misije Raša Nedeljkov, utvrđena je i moguća povezanost istih lica u organizovanoj kriminalnoj aktivnosti falsifikovanja potpisa birača.

"Ne samo to, Republikanska stranka je proglašena za stranku nacionalne manjine, što podrazumeva da će, u zavisnosti od izlaznosti, ta stranka sa deset do 15 hiljada glasova moći da sasvim legitimno bude predstavnik nas građana u Narodnoj skupštini. I da možda učestvuje u vlasti", navodi Nedeljkov.

Uz objašnjenje da poziv na biralište nije uslov za samo glasanje, šef pravnog tima "Građana na straži" Pavle Dimitrijević je istakao da postoji nesređenost biračkog spiska.

"Kao posledica toga imamo činjenicu da su baš poslednjih dana građani preplavljeni pozivima za glasanje koji stižu na adrese ljudi koji ne žive na adresama. Ili neki uopšte ne dobijaju pozive za glasanje i to unosi zabunu među građane – šta se zapravo dešava", upitao je Dimitrijević.

Novinarka Tamara Skroza je iznela podatak da se od 4. do 18. aprila premijer i lider SNS Aleksandar Vučić pojavio na 34, od ukupno 107, naslovnih stana 11 listova. Prema njenim rečima, u tom periodu se predsednik vojvođanske Vlade i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić pojavio na sedam naslovnih strana, uvek u negativnom kontekstu.

XS
SM
MD
LG