Linkovi

CRTA: Prijave protiv Nebojše Zelenovića i Ane Brnabić za funkcionersku kampanju


Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete vrtiću u Laćarku, u opštini Sremska Mitrovica
Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete vrtiću u Laćarku, u opštini Sremska Mitrovica

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prijavu protiv premijerke Ane Brnabić zbog funkcionerske kampanje, a ona je u svom odgovoru istakla da je gostujući na TV Pink rekla da će ljudi prepoznati rezultate i da nije pozvala građane da glasaju za nekoga određeno.

Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov je istakao da je ova nevladina organizacija podnela Agenciji dve prijave za funkcionersku kampanju - protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i premijerke Brnabić. Po njegovim rečima, lako je dokazati da je prekršen zakon, jer postoji video snimak izjave premijerke Brnabić:

"Ne vidimo zašto je bilo potrebno od sredine decembra do danas da se taj predmet, od takvog značaja pred izborni proces odugovlači. Ali, bez obzira na to mislim da je dobro ukoliko je Agencija konačno reagovala, verujemo da će i taj slučaj pomoći drugim funkcionerima da razumeju šta su njihova prava i obaveze. Odnosno, bez obzira koliko možda delovale sankcije male, ipak je dobro da tih sankcija ima protiv funkcionera koji se oglušuju o zakon. Jer ukoliko oni ne poštuju zakon, zašto bi onda očekivali da građani poštuju zakon", kaže Nedeljkov za Glas Amerike.

A na današnjem predstavljaju medijskog monitoringa u periodu od 10. februara do 3. marta, predstavnici Crte su ukazali da je kampanja krenula i pre raspivanja izbora i zvanične kampanje i da su, uz druge nepravilnosti, zabeležili dosta slučajeva funkcionerske kampanje:

"Zabeležili smo 187 slučajeva funkcionerske kampanje, pratimo aktivnosti svih ministara, najviših državnih funkcionera, kao i pokrajinskih i lokalnih funkcionera. Kada govorimo o tome ko je najaktivniji - najaktivniji su funkcioneri na lokalnom nivou, dakle predsednici opština i gradonačelnici,i visoki gradski zvaničnici. Mešutim, primetili smo i deset ministara koji su su ovom periodu bili na terenu", izjavila je saradnica Crte Tamara Branković.

Po podacima iz medija monitoringa koji je sprovela Crta u februaru i martu, tri četvrtine zastupljenosti na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću zauzimaju stranke na vlasti i o njima se govori pozitivno ili neutralno, o opoziciji koja učestvuje na izborima pretežno neutralno a o opoziciji koja bojkotuje dominatno negativno.

XS
SM
MD
LG