Linkovi

CRTA: Izborna kampanja nije bila slobodna ni fer


Izborni dan na predsedničkim izborima 2. aprila, kao i postizborni proces prošli su uglavnom u skladu sa zakonskim procedurama, ali izborna kampanja nije bila slobodna i fer, zaključak je završnog izveštaja o predsedničkim izborima posmatračke misije CRTA, posmatračka misija "Građani na straži".

CRTA je predstavila svoj završni izveštaj o posmatranju predsedničkih izbora 2017. godine, u kome se kaže da je kampanja bila obeležena "medijskom neravnopravnošću i funkcionerskom kampanjom".

Posmatračka misija tvrdi da izbori za predsednika Srbije nisu bili fer i slobodni, jer kandidati u medijima nisu bili ravnopravno zastupljeni, a Regulatorno telo za elektronske medije nije reagovalo.

Šef posmatračke misije "Građani na straži" Raša Nedeljkov, naveo je da je važno da se u narednom periodu preduzmu konkretni koraci za unapređenje izbornih procedura i pravila u skladu sa međunardnim standarima za fer i slobodne izbore.

Za početak, smatra Nedeljkov, potrebno je da institucije koje su nadležne za sprovođenje izbora "rade svoj posao i da se poštuje zakon", a da bi kontrola predizborne kampanje bila delotvorna, neophodno je propisati kratke rokove u kojima Agencija za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije u toku kampanje postupaju po prijavama.

Takođe, Nedeljkov smatra da je potrebno jasnije definisati anti-korupcijske propise, u cilju zabrane zloupotrebe javnih resursa za potrebe političke kampanje.

Osim brojnih navoda o kupovini glasova, u CRTI tvrde da je mana predsedničkih izbora bila i funkcionerska kampanja, odnosno otvorena podrška javnih funkcionera jednom kandidatu, kao i kampanja za predsednika države sa pozicije premijera.

On je dodao i da bi ubuduće, relevantnim propisima trebalo izričito zabraniti funkcionerima da u toku predizborne kampanje pokreću projekte koji se finansiraju iz budžetskih sredstava, učešće na skupovima koje organizuju organi vlasti, uključujući i dobrotvorne aktivnosti finansirane iz budžeta.

U izveštaju se zaključuje i da je Republička izborna komisija postupala uglavnom u skladu sa ovlašćenjima, ali predlažu da se razmotri reformisanje RIK-a u pravcu njegove profesionalizacije, kako bi se, navode, unapredila samostalnost i nezavisnost ovog organa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG