Linkovi

Crpljenje električne energije iz rečnih tokova


Naučnici i inženjeri konstanto traže efikasnije načine za prikupljanje energije iz održivih izvora, kao što su sunce, vetar, okeanski talasi i strujanje reka. Svi postupci imaju svoje prednosti i mane, tako da uvek ima prostora za poboljšanja. Istraživači sa Univerziteta Braun udružili su se sa kompanijom iz Roud Ajlenda na projektu za izgradnju generatora za električnu energiju pogodnih za reke koje se polako kreću i iz plimskih kanala.

Prirodno kretanje vode u rekama i kanalima je beskonačan izvor energije, ali pretvoranje te energije u struju nije lak posao. Turbine sa rotacionim lopaticama su jednostavne i efikasne ali imaju nekoliko mana, pogotovo u sporim i plitkim vodama.

Šrejas Mandre, profesor mehaničkog inženjeringa na Univerzitetu Braun, dizajnirao je par podvodnih oscilirajućih krila, nazvanih “Leading Edge” koja bi, po njegovom mišljenju, mogla da konvertuju linearni u cirkularni pokret za okretanje generatora za energiju.

On je unajmio kompaniju “BluSource Energy” za izgradnju modela. Prvi model nije radio. Poluge su bile preteške tako da sprava nije mogla sama da se pokrene. Ali sledeći model počeo je da proizvodi struju.

“Ta stvar je proizvela, ne znam, 4-5 vati, tako da smo od 5 vati skočili na kilovat, što je ogroman korak, a zatim smo posle malog, statičnog rezervoara postavili ponton koji plovi”, kaže direktor kompanije Tomas Derektor.

Na snimcima sa podvodnih kamera vidi se da lopatice ne sakupljaju otpatke i da njihovo sporo kretanje ne ometa podvodni rečni život. Generator firme “Leading Edge” može lako da se izvadi iz vode radi održavanja, a kompjuterska animacija pokazuje da oscilirajuće lopatice izazivaju veoma malu turbulenciju.

Za razliku od uobičajenih turbina, ukoliko se ove osilirajuće lopatice postave jedna iza druge, onda glavni uređaj neće uticati na onaj iza njega.

“Druga stvar na kojoj bih želeo da radim je da te lopatice pravimo tako da se koriste u zemljama trećeg sveta. Možemo da ih pravimo od drveta i da budu uspešne u takvom okruženju”.

Derektor kaže da će sledeći model imati još bolji generator i nosač pod pritikom, što znači da će moći duže da ostane pod vodom.

XS
SM
MD
LG