Linkovi

Biznis lideri jugoistočne Evrope u Cavtatu


U Hrvatskoj održan dvodnevni Samit 100 biznis lidera JIE sa kojeg je poručeno da će saradnja ojačati konkurentnost čitavog regiona.

U Cavtatu je u ponedeljak i utorak održan Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope “Dogovor za novo doba”. Na Samitu su učestvovali svi predsjednici država regiona sa ciljem da promovišu saradnju radi jačanja konkurentnosti regiona.

Nakon skupa u Srbiji i Crnoj Gori, članovi udruženja su u Hrvatskoj analizirali mogućnosti saradnje u sedam oblasti ekonomije. Nakon što su saopštili dosadašnje rezultate njihovog udruženja i dalje ambicije, predsjednici su dali podršku aktivnostima, cijeneći da one doprinose ekonomskom povezivanju država regiona.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je iskazao zadovoljstvo što je njegova zemlja bila domaćin prethodnog Samita 2012 u Porto Montenegru u Tivtu.

Iskazao je zadovoljstvo i zbog odluke da se formiraju konzorcijumi od kojih je onaj u građevinskom sektoru sa nazivom Feniks već pokazao uspjeh, ne samo u regionu, već i na trećim tržištima.

Predsjednik Vujanović je istakao podršku udruživanju, posebno u poljoprivredi, proizvodnji zdrave hrane, turizmu i energetici.

Utisci nekih od učesnika Samita

- Politika je bitan dio troška svake kompanije. Za ukupno kreiranje vrijednosti kompanije je važan ambijent koji političari naprave. Oni bi trebalo da shvate da svojim ponašanjem, troškovima, imidžom, kreiraju ukupne uslove i da bi mi svi voljeli da naš ambijent bude što bolji i da na ljestvici konkurentnosti uslova koji su potrebni da bi biznis postojao u nekoj zemlji budemo na višem nivou nego što smo trenutno - poručio je Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“ gostujući na Samitu biznis lidera Jugoistočne Evrope u Cavtatu.

Kostić je kazao da dalje širenje Samita 100 vodećih biznis lidera vidi prevashodno u daljem razvoju komunikacije između biznis sektora i političara.

Izvršna direktorka komapnije "Philp Morris Montenegro" Svetlana Vuksanović istakla je da su se na Samitu čule snažne poruke, kako iz biznis sektora tako i iz politike.

-Jasno smo poručili da tržište treba da se proširi. Takođe, dobili smo poruke od političara da će raditi najbolje što je u njihovoj moći da se uklone sve biznis i administrativne barijere. Prije svega mislim da treba da ukinemo neke barijere u svojim glavama i da će nam automatski onda krenuti bolje - naglasila je Vuksanović.

Svi iz regiona se suočavaju sa manje-više sličnim problemom, a to je prije svega teži pristup međunarodnim finansijama i teži način da se dobije jeftino finansiranje projekata iz bilo koje oblasti, kazao je Đorđe Đurđić izvršni direktor "Atlas" banke.

- Jedna od ideja je bila da ukoliko se postigne veće regionalno uvezivanje berzi, da se neki veći projekat finansira kroz izdavanje obveznica. Tako bi se stvorio jedan dobar finansijski instrument koji bi bio atraktivan međunarodnim investitorima. Ako bi ponudili takve finansijske projekte, onda bi omogućili da se veliki investicioni projekti lakše i brže finansiraju, a uz to bi i podigli finansijsku atraktivnost samog regiona, naglasio je Đurđić.

Samit 100 vodećih lidera osnovan je 2011. godine, kao asocijacija uspješnih privrednika koji promovišu saradnju radi jačanja konkurentnosti regiona.

Na ovogodišnjem Samitu su učestvovali predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, članovi predsjedništva BiH Bakir Iztbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bujar Nišani i predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga.

XS
SM
MD
LG