Linkovi

Dogovor Srbije i Hrvatske o migrantima


Migranti i izbeglice blizu granice Hrvatske i Srbije

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske dogovorili su se da će hrvatski vozovi četiri puta dnevno dolaziti u Šid po izbeglice koje će, zatim, odvoziti u prihvatni centar u Slavonskom Brodu.

Migranti dođu i prođu, a komšije ostaju - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović posle razgovora sa hrvatskim kolegom Rankom Ostojićem. Dva ministra su dogovorila saradnju dve zemlje po pitanju migranata.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske Nebojša Stefanović i Ranko Ostojić dogovorili su se danas na graničnom prelazu Bajakovo da će hrvatski vozovi četiri puta dnevno dolaziti u Šid po izbeglice koje će, zatim, odvoziti u prihvatni centar u Slavonskom Brodu. Vozovi će krenuti kada bude završen taj prihvatni centar za oko 5.000 ljudi. Ostojić je ocenio da su razgovori korak napred u situaciji u kojoj se nalaze dve zemlje, koje žele da spasu što više života:

"Tu smo dogovorili da prekinemo ovo mučenje po pitanju hladnoće i svega ostaloga. Već bi uz dogovor graničnih policija rešili prihvat iz samoga Šida direktno za Slavonski brod vlakom."

Uz ocenu da je važno migrantima omogućiti što brži tranzit zbog hladnog vremena, Stefanović je naveo da se svim azilantima koji prolaze kroz Srbiju, kojih je bilo više od 300.000, uzimaju biometrijski podaci i otisci prstiju. Srbija je spremna na saradnju sa Hrvatskom i EU kako bi ta dokumentacija bila iskorišćena, rekao je srpski ministar policije:

"Mi očekujemo od EU rešenje šta će se dešavati u budućim mesecima, jer ni Srbija, ni Hrvatska nisu uslovile ovu krizu, nismo krivi za ovo što se dešava. Pokušavamo da pomognemo da se ovo razreši, ali ne možemo da prihvatimo najveći deo tereta. To prosto nije moguće, nismo ni ekonomski dovoljno jaki, nijedna od ovih zemalja. Ni Hrvatska, ni Srbija."

Kako je rekao Stefanović, ni Srbija ni Hrvatska ne mogu da prime po 50.000 ljudi da budu na njihovoj teritoriji, dok je Ostojić, odgovorajući na pitanje hoće li Hrvatska podizati ogradu prema Srbiji, podsetio da je hrvatska Vlada rekla da nijedan zid, nijedan helikopter, nijedna vojska, nije zaustavila ovaj talas migranata.

XS
SM
MD
LG