Linkovi

Saradnja na evropskom putu


Saradnja na evropskom putu
Saradnja na evropskom putu

Predsednici Srbije, Hrvatske i Mađarske Boris Tadić, Ivo Josipović i Laslo Šoljom razgovarali su danas u Pečuju o saradnji u evrointegracijama i o pitanju nacionalnih manjina. Posle trilateralnog sastanka u Madjarskoj, predsednici Srbije i Hrvatske doputavali su u Bački Monoštor u Vojvodini.

Predsednici Srbije i Hrvatske još jednom su, ovoga puta u mađarskom gradu Pečuju, potvrdili međusobnu podršku dve zemlje na putu evropskih intergracija. Borisu Tadiću i Ivi Josipoviću njihov domaćin, mađarski predsednik Laslo Šoljom obećao je svu moguću pomoć tokom predstojećeg mađarskog predsedavanja Unijom.

Srpski predsednik je nakon trilateralanog sastanka izrazio nadu da će Srbija, ako ne pre, onda u prvoj polovini 2011-te, tokom predsedavanja Mađarske Evropskom unijom postati i zvanično kandidat za članstvo u EU:

"Srbija želi da Hrvatska što pre postane članica EU, što bi značilo da će ubrzo nakon toga i Srbija ostvariti jedan takav strategijski cilj. A na kraju i naši narodi, sve naše nacije i ovako definisane sa stanovišta kulturnog identiteta takozvane kulturne nacije moći će pod evropskim nebom da žive zajedno sa relativizovanim granicama."

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je rekao da evropska budućnost njegove zemlje neće biti potpuna ako i BiH, Srbija i Crna Gora ne krenu istim putem:

"Mislim da je vrlo važno što smo potvrdili ono što je bilo dogovoreno prilikom našeg prvog susreta, da konačno dve zemlje, i Hrvatska i Srbija, a to se odnosi i na sve naše susede sa kojima smo nekada delili istu državu, da odlučno i brzo razrešimo sva otvorena pitanja koja postoje između dve države. To je zalog evropske i bolje budućnosti naših zemalja i naroda koji žive u njima."

Predsednik Laslo Šoljom rekao je da će Mađarska učiniti sve da ulazak Hrvatske i Srbije u EU ide na najbrži mogući način i da se nada da će Srbija tokom mađarskog predsedavanja dobiti status kandidata:

"Mi ovde predstavljamo pomirenje, budućnost, razvoj, afirmacija nacija, a pitanja iz prošlosti na bazi etničkih podela – to treba da zaboravimo."

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas i sa predstavnicima srpske manjine u Pečuju, a po završetku trilateralnog sastanaka u tom mađarskom gradu, Tadić je sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem doputovao u Bački Monoštor, u Vojvodini, gde su dva predsednika razgovarala sa predstavnicima hrvatske zajednice. Sastanak je bio zatvoren za javnost, a na konferenciji za novinare Tadić i Josipović su izrazili uverenje da će vlade njihovih zemalja naći rešenje za povlačenje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

XS
SM
MD
LG