Linkovi

Podrška Hrvatskoj u EP


Konačnu odluku o prijemu Hrvatske u EU doneće Evropski savet 9. decembra
Konačnu odluku o prijemu Hrvatske u EU doneće Evropski savet 9. decembra

Danas je Hrvatska prošla pretposljednju stepenicu uoči potpisivanja sporazuma o prijemu, koji je planiran za početak narednog mjeseca u Briselu. Naime, danas je spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta dao podršku njenom prijemu u evropsku porodicu i njegovi članovi već tvrde da je 28. evropska članica već tu. Uspjeh Hrvatske vidi se i kao zamajac nastavka integracijskog procesa cijelog Zapadnog Balkana koji bi trebalo da slijedi tezzak ali uspjessan put hrvatskih susjeda.

Od danas je izvjesnije da će 9. decembra u Briselu biti potpisan sporazum o pristupanju Hrvatske EU 1. Jula 2013. kao 28. članice. Omogućilo je to današnje zeleno svjetlo spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta koji je, sa samo jednim glasom protiv, usvojio izvještaj izvjestitelja za Hrvatsku, socijal-demokrate iz A ustrije, Hanesa Svobode o spremnosti te zemlje da se pridruzzi evropskojporodici:

"Više-manje, otvoren je put za Hrvatsku da se pridruži EU.O ovome će se glasati opet na plenarnoj sjednici Parlamenta 1. decembra, ali uz podršku spoljnopolitičkog odbora, savršeno je jasno da će postojati apsolutna većina u Parlamentu koja će pozvati Hrvatsku da nam se pridruži. To je takodje i jasna poruka gradjanima Hrvatske: 'Želimo da vas vidimo unutar
Unije',"
rekao je Svoboda.

Rečeno je danas i to da se reforme moraju nastaviti, posebno one koje se odnose na sudski sistem, borbu protiv korupcije, i povratak izbjeglih. Dostignucha Hrvatske na teškom i napornom putu ka EU zaslužuju iskrene pohvale i široko političko priznanje kao dramatične i pozitivne promjene političkog imidža šire regije Zapadnog Balkana, rekao je i član
spoljnopolitičkog odbora iz Slovenije, Jelko Kacin, koji je uvjeren da je sve što je Hrvatska postigla na putu ka EU, učinivši to za svoju ekonomiju i svoje gradjane, ujedno i veliki doprinos europskoj budućnosti Zapadnog Balkana. Duboke strukturne promjene i napori u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije predstavljaju, prema njegovim rečima, primjer za sve susjede.

XS
SM
MD
LG