Linkovi

Hrvatska u EU 2013?


Hrvatska u EU 2013?
Hrvatska u EU 2013?

Evropska komisija objavila je da je proces pregovora sa Hrvatskom okončan i što se tiče Komisije, ta je zemlja ispunila sve traženo na putu za EU. Sada riječ imaju evropske članice, medju kojima neke žele, prije pozivnice Hrvatskoj, da uspostave kontrolu da li se prihvaćeni zakoni i norme sa hrvatske strane, na pravi način i primjenjuju. Očekivani datum prijema je 1. jul 2013.

“Sa posebnom radošću danas objavljujem da je Evropska komisija zaključila pregovore sa Hrvatskom. To znači da, što se Komisije tiče, posao je završen. Sada je na državama članicama da daju konačnu ocjenu i odluče da li će pregovori biti i zvanično zaključeni i potpisan sporazum o pridruženju. Uvjereni smo da će se to i desiti jer su pregovori bili suštinski i duboki. Podijeljeni u 35 poglavlja, pokrili su sva područja za koja je kompetetna EU. Za svako od tih poglavlja, Hrvatska je ispunila uslove da otvori i potom zatvori pregovore”, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

To, praktično, otvara mogućnost da nakon zelenog svjetla evropskih članica, Hrvatska može da očekuje poziv da se priključi EU za otprilike dvije godine. Danas je teško reći da li će i kako objava Evropskie komisije proći u nacionalnim parlamentima evropskih članica - medjutim, prema najavama, neće biti insistiranja da se posmatra ponašanje Hrvatskke narednih godinu dana, kako je prvobitno tražila Francuska, ali je moguće da se uvedu tromjesečni izvještaji o implementaciji usvojenih zakona i normi, na čemiu insistiraju Holandjani i još neke evropske članice.

Nešto ranije ove sedmice i sam hrvatski predsjednik je posjetio predsjednika Evropskog vijeća, kako bi ga uvjerio u ozbiljnost namjere Zagreba da nastavi raditi na primjeni usvojenog.

Treba nastaviti sa poslom čak i poslije zaključenja pregovora - predsjednik Josipović me je uvjerio da će Hrvatska nastaviti da radi predano. Snažniji rezultati vladavine zakona, reforme sudstva, borbe protiv korupcije, kao i istrage ratnih zločina, biće važne tačke za 27 evropskih članica. I, neće biti dovoljno prezentovati progres i perspektive Hrvatske evropskim institucijama – biće potrebno prezentovati ih samim stanovnicima Hrvatske - uvjeren sam da će predsjednik, vlada i sve političke institucije uzeti svoj dio u ovoj krupnoj odgovornosti. Značajan i simboličan progres Hrvatske prelazi njene granice - pridruženje Hrvatske EU će ponovo osnažiti evropske perspektive cijelog regiona... Potvrdiće to da odlučnost i uspjeh u reformama omogućava kandidatima i potencijalnim kandidatima da ostvare svoje integracijske ambicije. Hrvatska sada ima posebnu misiju - ohrabrenja i podrške svim ostalim državama regiona, dijeleći svoje iskustvo i podržavajući ih u njihovim naporima”, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuj.

Uvjeren sam da je Hrvatska zaista posvećena evropskim vrijednostima, da nastavlja sa reformama te da je opredjeljena procesu pomirenja i trajnog mira u regionu. Naše reforme su nepovratan proces, naši napori donose rezultat, društvo u našoj zemlji se zaista promijenilo- drugačiji je stav naših gradjana prema pravdi, borbi protiv korupcije, ratnim zločinima, i mogu sve ovdje uvjeriti da će Hrvatska biti veoma uspješna 28. članica EU”, poručio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.





XS
SM
MD
LG