Linkovi

Više od polovine prebrojanih glasova, HDZ relativni pobednik


Birači u Hrvatskoj pregledaju svoje biračke listiće, 11. septembar, 2016.
Birači u Hrvatskoj pregledaju svoje biračke listiće, 11. septembar, 2016.

Još se prebrojavaju glasovi sa prevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Hrvatskoj. Prema do sada prebrojanih preko 50 posto glasova niko nema većinu, ali HDZ je u solidnoj prednosti pred koalicijom levog centra predvođenom socijaldemokratima.

Prema nepotpunim i privremenim rezultatima koje je na 52,03 posto biračkih listića sa 61,91 posto biračkih mesta 61,91 objavilo Državno izborno povjerenstvo, HDZ dobija 62 mandata, Narodna koalicija predvođena SDP-om 53, Most 12, Živi zid s partnerima 8, Istarski demokratski sabor 4, lista Milana Bandića sa 2 mandata, a Glavaševi slavonski regionalci jedan mandat.

Jedan od tri mandata u dijaspori ide nezavisnom kandidatu Željku Glasnoviću, s dva gotovo sigurno HDZ-u.

Sva tri garantovana mesta za srpsku manjinu dobili su kandidati SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević.

Nijedna od pravaških opcija nije ušla u Sabor, niti po dosadašnjim prebrojanim glasovima, niti po izbornim anketama.

Analitičari najavljuju da bi se u SDP-u moglo pokrenuti pitanje odgovornosti predsednika stranke Zorana Milanovića za verojatni izborni neuspeh.

On se iza ponoći obratio stranačkim kolegama i zahvalio na njihovom angažmanu, ali i kazao kako „valja pričekati do sutra“ i da „Hrvatska treba stabilnu vladu“. Neki analitičari već ocenjuju kako bi to mogao biti poziv za veliku koaliciju s HDZ-om.

Slavlje u HDZ-u

U Državnom izbornom povjerenstvu najavljuju da će osvežavati podatke svakih 15 minuta, a da će službene i potpune rezultate imati u ponedjeljak oko 15 sati.

U HDZ-u već slave i najavljuju da bi mogli imati i do 80 mesta u Saboru, a u SDP-u očekuju da će se razlika između desnog i levog centra smanjiti.

Podsetimo, dopunjene izlazne ankete objavljene nešto prije 20 sati – u koje su uračunati stavovi birača sa samog zatvaranja biračkih mesta – do kraja su izravnale dva najveća izborna igrača, 'Narodnu koaliciju' predvođenu socijaldemokratima i HDZ.

Analitičari podeljeni

Analitičari su podeljeni. Politolog Berto Šalaj tvrdi da HDZ-ovi rezultati pokazuju da je uspeo prebroditi krizu koju je izazvao Tomislav Karamarko. „Ako rezultati budu otprilike onakvi kako nam sugeriraju izlazne ankete, onda se može reći da je ovo veliki uspjeh HDZ-a.Sjetimo se da je HDZ pred mjesec i po dana bio stranka u velikim problemima. Neki mediji i analitičari govorili su o gotovoj pobjedi Zorana Milanovića i SDP-a, ali ako konačni rezultati budu ovakvi – ako uključimo i dijasporu, HDZ je zapravo relativni pobjednik ovih izbora,i oni sa ovakvim rezultatima mogu biti vrlo zadovoljni.“

Za razliku od njega, politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je SDP prošao jako dobro, ako se uzme u obzir da je izlaznost bila mala, a da su njihovi glasači manje disciplinocani nego oni desnog centra. Međutim, SDP ima jedan hendikep u sljedećoj fazi, a to su pregovori o sastavljanju većine.

„Čini se da je koalicijski potencijal SDP-a neusporedivo slabiji od HDZ-ovog.“
Most najavljuje da je spreman za razgovore i sa lijevim i sa desnim centrom, međutim i potencijalnih 7 zastupnika Živog zida poželjan su partner. Oni za sada odbijaju koaliciju bilo sa lijevim, bilo sa desnim centrom, međutim analitičari najavljuju da to ne mora tako i ostati.

XS
SM
MD
LG