Linkovi

Crnogorski državljanin u ekstradicionom pritvoru čeka odluku o izručenju


Dejan Lakić uhapšen je u Srbiji prošlog meseca po međunarodnoj poternici, Foto: VOA (ilustracija)

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor Dejanu Lakiću radi sprovođenja postupka izručenja. Lakić je pod istragom sa još 13 osoba i Crna Gora ih traži jer su osumnjičeni za utaju poreza, pranje novca i prevaru, a uhapšeni su u akciji crnogoske policije nazvanoj "Klap". Ministarstvo pravde Srbije primilo je molbu Crne Gore za izručenje Lakića i prosledilo nadležnom sudu.

Lakić je u Beogradu uhapšen 21. avgusta po međunarodnoj poternici Interpol Podgorica, a da bi do njegovog izručenja došlo Viši sud u Beogradu mora da proceni ispunjenost uslova za izručenje.

Osumnjičene u tom slučaju Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tereti da su utajom poreza i doprinosa, prevarom i pranjem novca oštetili državni budžet za četiri miliona evra.

Lakić je, prema pisanju crnogorskih medija, u žižu javnosti došao jer je na crnogorskim portalima i društvenim mrežama u svojim objavama tvrdio da su glavni akteri pranja novca kroz lažne fakture i povraćaj poreza, članovi najuže porodice Mila Đukanovića, poznati crnogorski biznismeni.

Portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić precizirala je da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je Lakiću odredio pritvor radi sprovođenja postupka za izdavanje lica čije se izručenje zahteva po raspisanoj međunarodnoj poternici Interpol Podgorica.

"Pritvor po rešenju može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja. Pritvor mu se računa od 21. avgusta 2019. godine u 17:20 časova kada je lišen slobode", navela je Tešić, prenosi agencija Tanjug.

Lakiću je pritvor je određen prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovoru između Srbije i Crne Gore o izručenju, odnosno usled okolnosti koje ukazuju da će Lakić pobeći ili se sakriti u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici i sprovođenja izručenja.

Crnogorski mediji su u utorak preneli da je Ministarstvo pravde te zemlje uputilo molbu za izručenje sprskom Ministarstvu pravde, koje će je po prijemu proslediti Višem sudu radi procene ispunjenosti uslova za izručenje.

Mediji prenose da Lakić ima i državljanstvo Srbije i Crne Gore, a prema ugovoru između dve države, u članu 7. dozvoljava se izručenje sopstvenih državljana za dela organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je prema pravu obe države ugovornice propisana kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna odnosno mera koja podrazumeva lišenje slobode.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG