Linkovi

Ko je dobrodošao u Potočare?


Potočari, Srebrenica 2015.
Potočari, Srebrenica 2015.

Tokom prethodne sedmice javnost u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu bila je uzburkana. Razlog je izjava predstavnika srebreničkog Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula da oni koji ne priznaju genocid u ovoj opštini, nisu dobrodošli na komemoraciju i kolektivnu dženazu 11. jula u Potočarima.

Predstavnici organizacionog odbora kažu da je odluka donesena na drugom sastanku, te da nije potrebno da se prave senzacionalističke priče i da se unosi nemir među ljude.

"Svako onaj ko zvanično negira genocid i nema svoj jasan stav naspram onog što je utvrđeno presudama međunarodnog suda pravde da jednostavno nije poželjan iz razloga što smo imali vrlo loše iskustvo prošle godine i na neki način nam je događaj prošle godine naremećen ili zasijenjen ovim incidentom nažalost na premijera Vučića“, kaže Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora

Ističu da se njihova odluka odnosi na sve ljude koji ne priznaju genocid te da nema razloga da se pojedinci osjećaju prozvanim.

"Zašto se Srbija odmah našla u tome i zašto je tako brutalno reagovala ne znam, ali naša odluka se odnosila na sve. Tako da to se nije ni na koga se odnosilo posebno i nije niko mislio ni na kog nego je to jasan stav oko istine koja je nepobitna“, ističe Duraković.

Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" dodaju da ne mogu da dozvole da bilo ko vrijeđa žrtve koje su sahranje u Memorijalnom centru u Potočarima.

"Ovu dženazu ne želimo da nam bilo ko kvari, želimo da bude dostojanstvena. Svi oni koji žele da dodju, bujrum, neka dođu, svi će biti naši gosti bez obzira kako se zvali i kome pripadali", poručila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

Na ovogodišnjoj komemoraciji i kolektivnoj dženazi u Potočarima biće sahranjeni posmrtni ostaci 127 žrtava.

U međuvremenu, ministar inostranih poslova u Savetu ministara BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je reagovanje načelnika opštine Srebrenica, Ćamila Durakovića, koje je usledilo posle njegove odluke da predstavnicima Ministarstva inostranih poslova zabrani da učestvuju u aktivnostima u vezi sa komemoracijom u Potočarima 11. jula, potvrda da je bio u pravu.

Duraković je, naime, rekao da bi Crnadak trebalo da podnese ostavku na funkciju ministra inostranih poslova.

"Njegova reakcija potvrda je da sam bio u pravu, jer svojim izjavama pokazuje da je u pozadini svega njegova želja da odnosi sa susedima nikada ne budu dobri i da uvek imamo neku vrstu napetosti, posebno između Bošnjaka i Srba", ukazao je Crnadak, dodajući da njegova odluka nema veze sa Durakovićem lično.

"Doneo sam je isključivo zato što su njegove izjave i aktivnosti u poslednje vreme direktno suprostavljanje jednom od glavnih prioriteta spoljne politike BiH, a to je razvijanje dobrosusedskih odnosa", naveo je Crnadak.

On je podsetio da su svi prihvatili taj prioritet i da ga podržavaju, uključujući i ključne političke ličnosti iz bošnjačkog naroda.

XS
SM
MD
LG