Linkovi

CG: Zakon za smanjenje poreskog duga


Crnogorski ministar finansija Raško Konjević (rtcg.me)
Crnogorski ministar finansija Raško Konjević (rtcg.me)

Nacrt zakona o mjerama poreske podrške, koji je pripremilo Ministarstvo finansija, ima za cilj da primjenom odgovarajućih mjera smanji ogromni poreski dug i stimuliše redovne poreske obveznike, saopštio je resorni ministar, Raško Konjević. Poreski dug u Crnoj Gori u julu ove godine iznosio je 777 miliona eura!

Konjević, koji je ministar iz opozicionog SDP-a u Vladi izbornog povjerenja kazao je da poreski dug do 27. jula iznosio oko 777 miliona eura. Od tog iznosa, kako je dodao, može da se naplati oko 236 miliona eura. Zakon će biti lex specialis, koji će samo tretirati oblast rješavanja pitanja poreskog duga.

„Cilj zakona je otklanjanje posljedica ogromnog poreskog duga primjenom odgovarajućih mjera koje treba da doprinesu smanjenju postojećeg duga, samim tim i povećanju budžetskih prihoda, kao i pružanje posebne mjere pomoći poreskom dužniku u pogledu neplaćenih potraživnaja. Drugi cilj je smanjenje tekućih rashoda preduzeća koja redovno izmiruju poreske obaveze putem ostvarivanja prava na jednokratni poreski kredit“, objasnio je Konjević.

On je kazao da će o Nacrtu biti organizovana javna rasprava, kao i da su imali neformalne konsultacije sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom, od kojih su dobili pozitivne ocjene koncepta Nacrta zakona, uz jedan dio primjedbi koji će se rješavati kroz javnu raspravu.

On je naveo da su se prema neurednim platišama opredijelili za mjeru reprograma duga, jer su najveći poreski dužnici preduzeća koja imaju značajan broj zaposlenih.

„Svaka druga procedura bi podrazumijevala uvođenje stečaja i gubljenje velikog broja zaposlenih. Takođe, zakonom nijesu obuhvaćene jedinice lokalne samouprave, jer je njihov dug reprogramiran u prethodnom periodu na 20 godina“, dodao je Konjević.

Predmet zakona će, kako je precizirao, biti uređivanje uslova za reprogram potraživanja koji podrazmijeva odlaganje njihovog plaćanja zaključno sa objavljivanjem javnog oglasa, koji će Ministarstvo objaviti nakon usvajanja zakona.

Prema njegovim riječima, u ukupnom iznosu poreskog duga oko 146 miliona EUR otpada na kamate, a država želi da stimuliše i pruži posljednju šansu da neredovni dužnici uđu u onaj segment redovnog plaćanja poreza.

Konjević je, komentarišući izjavu potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića da će novac za socijalne naknade biti obezbijeđen preusmjeravanjem 100 miliona EUR sa stavke za autoput, kazao da se ne mogu preusmjeravati sredstava iz kapitalnog budžeta u socijalne fondove.

XS
SM
MD
LG