Linkovi

NATO pozdravio napredak Crne Gore


Crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom
Crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Slično jučerašnjim tonovima nakon sastanaka crnogorskog premijera sa evropskim zvaničnicima, i posljednjeg dana posjete Mila Djukanovića Briselu, pozitivni utisci evropske strane

Ukazano je na slične tačke: vladavinu prava, a pohvaljena konstruktivna uloga kakvu Crna Gora ima u odnosima sa susjedima u regionu. Kraj briselskih susreta je bio rezervisan za posjetu sjedištu NATO-a, organizaciji koja je najavila da će do kraja ove godine da odgovori na crnogorsku aplikaciju za punopravno članstvo.

Pozitivni tonovi kakvi su se čuli sa evropske strane tokom jučerašnjih sastanaka crnogorskog premijera, nastavljeni su i danas, nakon susreta sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju, Johanesom Hanom.

"Bilo je riječi o nekoliko pitanja, jedno od njih je i regionalna saradnja. Vidjećemo se opet naredne sedmice, zajedno sa ostalim premijerima zapadnobalkanskih država, razgovarajući o transportu što je važno i za Crnu Goru i pozdravljam snažno opredjeljenje crnogorske vlade i premijera ovome jer je riječ o jedinstvenom primjeru regionalne sardnje koji ne samo da popravljaa situaciju na polju transporta, već i kada je riječ o pomirenju u regionu", rekao je Han.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je rekao da je susret sa Hanom bio prilika da se prisjetimo "onog što je maksima naše politike".

"A to je da ne jurimo za rokovima, već akcenat dajemo na kvalitet pregovora, vjerujući da taj kvalitiet doprinosi kvalitetu sveobuhvatnih reformi, bez kojih nema unapređenje kvaliteta života naših građana. Posebnu pažnju smo posvetili vladavini prava, kao najvažnijem dijelu pregovaračkog procesa sa Crnom Gorom, i zeljama kandidatima sa kojima treba da se otvore pregovori iz regiona", kazao je Đukanović, navodeći da je Crna Gora napredovala, te da se sada ulazi "u mnogo zahtjevniju fazu implementacije rješenja koja smo usvojili izmjenama Ustava".

Snažne reforme na polju vladavine prava, ponovljen je opet urgentan zadatak za crnogorske vlasti i u sjedištu NATO u Briselu. Samo to će državu dovesti do željenog članstva u vojnom savezu, ukazano je crnogorskom premijeru, kojem NATO zvaničnici odaju priznanje za podršku u partnerskom programu, posebno kada je riječo misiji u Avganistanu.

" Na samitu u Velsu smo odlučili da do kraja ove godine damo ocjenu da li će se Crna Gora pridružiti vojnom savezu. Današnji sastanak je važan korak- pomoći će da vidimo šta je do sada učinjeno i šta jos treba učiniti. Ovo je prilika da se ukaže - da li su postignuti rezultati u oblasti obavještajnog sektora, vladavine prava i podrške crnogorske javnosti NATO članstvu", poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nezvanično, u sjedištu NATO-a vjeruju da ukoliko Crna Gora nastavi sa reformama na poljima na koja ukazuju zvaničnici vojnog saveza, neće biti zapreke da do kraja ove godine daju zeleno svjetlo njenom članstvu u Alijansi.

XS
SM
MD
LG