Linkovi

MMF: Crnogorska ekonomija raste, autoput “pogurao” dug u visine


Montenegro government

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je u svom izvještaju za Crnu Goru da, nakon produženog perioda konsolidacije zbog globalne finansijske krize, njena ekonomija raste podstaknuta velikim investicionim projektima, ali i upozorio da je izgradnja autoputa “pogurala državni dug do visokih nivoa”, saopštila je Vlada u Podgorici.

Eksperti MMF-a naveli su da se, nakon godina razduživanja, uslovi u bankarskom sektoru unaprijeđuju, uz rast kredita privatnom sektoru, te da su nadležni u Crnoj Gori preduzeli značajne korake za podsticanje fiskalne održivosti u budžetu za ovu godinu.

«Nadležni organi su preduzeli značajne korake za podsticanje fiskalne održivosti u budžetu za 2017. I trenutno implementiraju strategiju fiskalnog prilagođavanja koja sadrži dobre detalje u skladu sa savjetima zaposlenh MMF-a», navodi se u izvještaju, u kome se ocjenjuje da bi ekonomski rast u 2017. mogao «da se ubrza» na tri procenta i nastavi, podržan velikim investicijama.

Prema tom dokumentu, nadležni organi bi trebalo da nastave sa implementacijom svoje strategije fiskalne konsolidacije, koja pogoduje rastu I vodi računa o potrebama socijalne zaštite, a zasnovana je na povećanju prihoda i smanjenju rashoda, što bi trebalo da dovede do nivoa fiskalnog deficita od 4,25 procenta BDP-a do 2020.

“Trebalo bi da izbjegavaju prekoračenja limita u budžetu», kažu u MMF-u. «Na srednji rok, nadležni organi bi trebalo da implementiraju reforme zapošljavanja u javnom sektoru, penzionog sistema i finansiranja lokalnih uprava, pored smanjenja ukupnog fiskalnog opterećanja rada tako što bi se određeni dio oporezivanja prebacio na akcize na ugalj».

MMF je takođe ukazao na potrebu obazrivosti kako bi se održao opadajući trend «nekvalitetnih kredita u bankarskom sektoru», a sistem vratio na «postojanu profitabilnost», ocjenjujući da bi trebalo snažno implementirati supervizorske akcione planove za problematične banke.

«Čini se da u sistemu ima previše banaka i bilo bi koristi od određenih mjera da se promoviše konsolidacija», piše u dokumentu MMF-a koji je objavila Vlada, i preporučuju reforme tržišta rada i pomaci u poslovnom okruženju i upravljanju kako bi se osnažila produktivnost radne snage i podržao rast ekonomije.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, primio je danas delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja ga je zvanično informisala da je ta međunarodna finansijska organizacija juče, u skladu sa Članom IV Statuta MMF-a, objavila Izvještaj za Crnu Goru, piše u saopštenju dostavljenom medijima.

“Izvršni direktor MMF-a je pozdravio saradnju te međunarodne organizacije sa Vladom Crne Gore, informišući premijera da je ocjena iz juče objavljenog Izvještaja za Crnu Goru da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane, odnosno da je Vlada vodila računa o pozitivnom fiskalnom efektu, ali istovremeno i o socijalnom aspektu i raspodjeli socijalnih fondova onima kojima su najpotrebniji”, kažu u Vladi.

MMF je, kako se navodi, razmatrao i projekciju kretanja javnog duga Crne Gore, a naročito uticaj projekta autoputa na javni dug, a njen director Entoni Delanoj ocijenio da u malim ekonomijama veliki infrastrukturni projekti ppopu ovog kratkoročno imaju snažan fiskalni uticaj, a dugoročno pozitivne efekte na privredu.

“Premijer je informisao predstavnike MMF-a da je prema procjeni Vlade u prvoj polovini godine ekonomski rast iznosio više od 4%, što je iznad zvaničnih projekcija”, rekao je premijer Marković i ocijenio da su tome doprinijeli radovi na velikim investicionim projektima – prije svega autoputu ali i ostalim kapitalnim projektima i to kroz angažovanje velikog broja podizvođača. “To je istovremeno uticalo na nova zapošljavanja”

Premijer Marković je istakao punu posvećenost Vlade sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije u skladu sa Fiskalnom strategijom Crne Gore do 2020. godine, uz još jači fokus na kontrolu rashoda, ističući važnost daljeg rada Vlade na povećanju efikasnosti državne administracije kao važnog faktora unapređenja poslovnog ambijenta nužnog za dalji rast investicija i ukupan ekonomski rast.

MMF je razmatrao i projekciju kretanja javnog duga Crne Gore, naročito uticaj projekta autoputa na javni dug. Zaključeno je, naveo je direktor Entoni Delanoj, da u malim ekonomijama veliki infrastrukturni projekti poput ovog kratkoročno imaju snažan fiskalni uticaj, a dugoročno pozitivne efekte na privredu.

Predsjednik Vlade se zahvalio MMF-u na pozitivnim informacijama iz Izvještaja, navodeći da je ovaj dokument veoma važan za Crnu Goru “u pogledu podizanja kreditnog rejtinga naše zemlje i njenog daljeg ekonomskog napretka”.

On je ocijenio da je pozitivan Izvještaj MMF-a, nakon članstva u NATO-u, jedan od najvažnijih faktora za jačanje međunarodne investicione pozicije Crne Gore, informišući delegaciju MMF-u da će Vlada i u narednom razdoblju nastaviti realizaciju infrastrukturnih projekata važnih za razvoj, poput dalje izgradnje autoputa i efikasne valorizacije crnogorskih aerodroma, na način da to ne utiče na povećanje javnog duga.

Marković se zahvalio MMF-u na saradnji i partnerstvu sa Vladom Crne Gore, uključujući i projekte tehničke pomoći Ministarstvu finansija za upravljanje javnim dugom i jačanje poreske administracije, i istakao da očekuje nastavak uspješne saradnje. saopštila je Vlada

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG