Linkovi

CG: Dikić negirao krivicu za pokušaj državnog udara


Hapšenje Bratislava Dikića, Podgorica 17. oktobar 2016.

Bivši šef srpske žandarmerije, Bratislav Dikić, optužen od strane Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore da je imao važnu ulogu u planiranju državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, izjavio je danas na početku crnogorskog «suđenja vijeka» da nije kriv za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

"Dio optužnice koji se odnosi na mene je najobičnija bajka i nadam se da će jednog dana autor te bajke odgovarati”, rekao je Dikić, koji je, nakon što je tužilac Saša Čađenović pročitao optužnicu, iznio svoju odbranu. “Nikada nisam bio član neke kriminalne organizacije ili učestvovao u nasilju.."

Dikić je rekao da je optužnica «nevjerovatna konstrukcija» i istakao da je u tom periodu u Crnoj Gori boravio sa prijateljicom, takođe optuženom Kristinom Hristić, u posjeti manastiru Ostrog, gdje je namjeravao da kupi alternativne lijekove za liječenje kancera, navodeći da nije znao za postojanje kriminalnog plana.

On je rekao da se, uoči planiranog puta u Crnu Goru, 1. oktobra sastao sa svjedokom-saradnikom tužilaštva, Sašom Sinđelićem - sa kojim se prethodno upoznao putem Fejsbuka - te da ga je Sinđelić pozvao da, prilikom boravka u Podgorici, prisustvuje i pomogne u organizaciji skupa koji organizuje «srpska zajednica» u Crnoj Gori s ciljem protivljenja pristupanja Crne Gore NATO-u.

Dikić je rekao i da je pogriješio što je prihvatio Sinđelićev poziv, kao i 500 dolara za liječenje i telefon koje je primio u Podgorici, ali da nije znao ni za kakve terorističke akcije i planove za svrgavanje vlasti u Crnoj Gori, te da od optuženih, osim Sinđelića, poznaje samo svoju prijateljicu Kristinu Hristić.

«Sinđelić je meni garantovao da na tom skupu neće biti ni jedan jedini incident, jer su raniji skupvi bili praćeni incidentima, što je bila loša poruka građanima Crne Gore», rekao je Dikić, odgovarajući na pitanja tužilaca.

Tužilac Saša Čađenović izrazio je sumnju kako je okrivljeni Dikić prihvatio komunikaciju sa nepoznatom osobom, te kako je, i nakon saznanja da je u pitanju osuđivano lice, prihvatio da pođe u Crnu Goru na neki skup njemu nepoznatog organizatora.

«Ja nisam sumnjao u Sinđelića, on je bio interesantan sagovornik, pripadnik patriotskih organizacija, koji nikada nije pomenuo bilo kakvu kriminalnu organizaciju ili kriminalni plan», odgovorio je DIkić. «Da sam bilo što znao o kriminalnom planu ili organizaciji, ispričao bih Glavnog specijalnog tužiocu»,

On je od suda zatražio da mu se, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, ukine pritvor i uvede nadzor, kako bi mu bilo omogućeno liječenje alternativnim ljekovima koji «nisu na spisku crnogorskog ministarstva zdravlja».

Prema navodima optužnice, Eduard Šišmakov je Sinđelića pozvao na sastanak u Moskvu radi davanja uputstava za izvršenje kriminalnog plana, na kojem mu je dao uputstva da, na dan izbora 16. oktobra 2016, iz Srbije organizuje dolazak što većeg broja ljudi, koji bi bili stavljeni pod Dikićevu komandu.

Tužilaštvo vjeruje da je Dikićeva grupa imala zadatak da se, nakon održanih govora na skupu ispred parlamenta, sukobi sa policijom i, zajedno sa pristalicama Demokratskog fronta, uđu u zgradu Skupštine gdje bi ostali 48 sati, proglasili pobjedu opozicije i formirali nove organe vlasti.

Nakon propasti prvobitnog plana, optuženi Šišmakov, za koga tužilaštvo vjeruje da je pripadnik ruske vojne obavještajne službe GRU, navodno je tražio od Sinđelića da pronađe osobu koja zna dobro da rukuje vatrenim oružjem, pođe u Crnu Goru i likvidira tadašnjeg premijera, Mila Đukanovića, piše u optužnici.

Sudija Suzana Mugoša je danas udaljila iz sudnice dio prisutnih, uključujući i poslanike DF-a, navodeći da su ometali tok suđenja glasnim smijanjem, a advokati odbrane Dražen Medojević i Miroje Jovanović dobili su novčane kazne od po 500 eura zbog ignorisanja zahtjeva sutkinje da ne govore dok ne dobiju riječ.

U međuvremenu, oko 200 osoba protestovalo je ispred zgrade Višeg suda u Podgorici, noseći trasparente podrške dvojici optuženih opozicionih lidera DF-a, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, koji su ranije danas izjavili da očekuju da se tokom procesa dokaže istina o njihovoj nevinosti.

«Ovdje se ne daje podrska ovoj trojici, petorici ljudi, nego citavom narodu, jer je ovaj narod citav zatocen. Ovaj narod je u zarobljeništvu na njegovim vratima», rekao je jedan od okupljenih ispred Višeg suda, Ranko Krkalović. «Kako danas sude ovim, potpuno nevinim ljudima, karikiranim optuznicama, tako sjutra mogu bilo kome. Crna Gora je postala koncentracioni logor»

Suđenje grupi od 14 osoba, među kojima i dvojica navodnih ruskih obavještajaca optuženih da su osmislili pokušaj državnog udara, nastavlja se sjutra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG