Linkovi

CBCG: Banke odobrile 2,75 milijardi eura kredita


Podgorica

Banke koje posluju u Crnoj Gori su na kraju marta mjeseca odobrile kredite od ukupno 2,75 milijardi EUR, što je rast od 2,3 odsto na mjesečnom nivou, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) u nedjelju.

Prema podacima koje je saopštila CBCG, poslovne banke su u martu odobrile 9,9 odsto kredita više nego u istom mjesecu prošle godine, prenijela je Antena M.

U Biltenu Centralne banke se navodi i da je odnos između kredita i depozita na kraju marta bio niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,85 odsto.

Poslovne banke u Crnoj Gori su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, a taj procenat dostigao je 78,2 odsto ukupnih potraživanja.

“Ukupni depoziti su na kraju marta u odnosu na februar bili 0,1 odsto veći i iznosili su 3,24 milijarde EUR, dok su na godišnjem nivou porasli 13,4 odsto”, piše u saopštenju CBCG i navodi da su oročeni depoziti činili 37,5 odsto ukupnih, a depoziti po viđenju 61,7 odsto. “Preostalih 0,8 odsto odnosilo se na sredstva na ‘escrow’ računu”.

Prema istom saopštenju, više od polovine oročenih depozita, ili 51,7 odsto, imali su depoziti čiji su rokovi od tri mjeseca do jedne godine, a depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 36,1 odsto.

“Ukupni depoziti stanovništva na kraju marta iznosili su oko 1,23 milijarde EUR, 0,1 odsto više nego u februaru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli devet odsto”, saopštila je ta institucija.

Centralna banka navodi da su u ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni depoziti činili 46,6, odsto, a oni po viđenju 53,4 odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG