Linkovi

Usvojen Zakon o predsjedniku Crne Gore


Podgorica
Podgorica

Crnogorski parlament usvojio je kasno u utorak Zakon o predsjedniku Crne Gore koji obezbjeđuje «primjerena prava» predsjedniku, što su analitičari i opozicija ocijenili kao jačanje pozicije novoizabranog predsjednika Mila Đukanovića, i pored toga što funkcija predsjednika i dalje ima slabu ustavnu moć.

U obrazloženju zakona, koji je predložila vladajuća Demokratska partija socijalista, navodi se da je jedan od osnovih ciljeva zakona stvaranje okvira koji će obezbjediti omogućavanje primjerenih prava predsjedniku za vrijeme vršenja funkcije i prava po njenom prestanku, kao i dignitet funkcije Predsjednika.

Predstavnica predlagača, Demokratske partije socijalista, ministarka javne uprave Suzana Pribilović, rekla je tokom rasprave u parlamentu da Zakon o predsjedniku ima za cilj da «uvaži» predsjednike od sticanja nezavisnosti i buduće šefove crnogorske države.

«Ovaj Zakon nije predložen ni zbog Mila Đukanovića, ni Filipa Vujanovića, već da bismo uvažili sve predsjednike države Crne Gore…», rekla je Pribilović na sjednici Skupštine Crne Gore.

Poslanik DPS, Petar Ivanović, ocijenio je da opoziciji smeta to što je, nakon trideset godina, ponovo pretrpjela ubjedljiv poraz na predsjedničkim izborima na kojima je kandidat te partije, Milo Đukanović, osvojio 54 posto glasova u prvom krugu.

«Mislim da je suština problema u tome što jednom dijelu ovdje prisutnih (iz redova opozicije) ne odgovara što je na toj funkciji Milo Đukanović», rekao je Ivanović.

Danas usvojenim Zakonom definiše se, pored ostalog, uvođenje titule počasnog predsjednika za šefove države kojima je prestala funkcija i formiranje Generalnog sekretarijata predsjednika sa većim brojem zaposlenih.

Predlagači su objasnili da bivši predsjednik može, ali i ne mora, da koristi prava koja mu pripadaju Zakonom, te da jedino smijenjeni predsjednik države ne može biti njihov korisnik.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, rekao je da je novi zakon «napisan od strane Mila Đukanovića, a usmjeren protiv aktuelnog premijera Duška Markovića».

«Mi sad u Crnoj Gori imamo igru prestola, između Duška Markovića koji je odjednom iz Podbišća postao poklonik Brisela, i Mila Đukanovića,koji sada sve više pogleduje ka istoku i podsjeća se svog ruskog jezika”, smatra Knežević.

Analitičar Sergej Sekulović podsjeća da je Đukanović tokom predsjedničke kampanje govorio da će biti "inicijativan" predsjednik, te da šef države vjeruje da ima legitimitet, kako u crnogorskom društvu, tako i u samoj DPS.

“Ipak, obzirom da ovaj zakon nisu pratili drugi sistemski zakoni, o Skupštini i Vladi, može se tumačiti da je u funkciji ojačavanja njegove (Đukanovićeve) pozicije”, rekao je Sekulović u izjavi za Glas Amerike.

On je objasnio da se, pored otvaranja Generalnog sekretarijata Predsjednika, Đukanoviću na ovaj način otvara mogućnost za formiranje “nekih ad-hok komisija, organa i službi, što može voditi I njegovom jačem pozicioniranju u javnosti”.

“Ostaje da se vidi kako će to u realnom političkom životu izgledati”, rekao je Sekulović.

XS
SM
MD
LG