Linkovi

CG: Vlada utvrdila predlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola


Montenegro pride parade
Montenegro pride parade

Crnogorska vlada utvrdila je u četvtak Predlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, nakon što parlament krajem juna nije podržao zakon koji bi omogućio istopolne brakove u nekad tvrdom balkanskom patrijarhalnom uporištu, sada zemlji prevodnici evropskih integracija.

"Afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i sloboda te zaštita od diskriminacije po osnovu seksulane orijentacije jedan su od prioritenih ciljeva politike Vlade Crne Gore u ovoj oblasti i nastavak njenih dosadašnih aktivnosti na polju unapređenja ljudskih prava, smanjenja stepena diskriminacije i nejednakosti", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Krajem juna Vladin predlog Zakona nije prošao glasanje u 81-članom parlamentu, nakon što ga je podržalo 38 poslanika vladajuće DPS, protiv njegovog usvajanja bili su njihovi koalicioni partneri iz manjinskih partija, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Neusvajanje zakona naišlo je na oštre kritike uticajnih nevladinih organizacija i predstavnika LGBT populacije, koji su ocijenili da se time nastavlja brutalno nasilje nad LGBT osobama i kršenje njihovih prava.

Tekst danas predloženog Zakona nije promijenjen u odnosu na prethodni, a iz Vlade su ranije podsjetili da je njegovo usvajanje obaveza Crne Gore kao članice Savjeta Evrope, ali i obaveza zaštite ljudskih prava LGBT osoba koje žive u istopolnim zajednicama.

XS
SM
MD
LG