Linkovi

Klijenti odahnuli, vjeruju u primjenu Zakona o konverziji kredita


Crnogorski korisnici kredita u švajcarskim francima (CHF) pozdravili su u jednoglasno usvajanje Zakona o konverziji kredita u CHF u eure, izrazavajući očekivanje da ce on biti u potpunosti sproveden.

Zakonom je omogućeno da se klijentima Hippo Alpe Adria banke (HAAB), današnje Addiko banke, koji imaju ili su prije vremena otplatili svoje kredite u švajcarskoj valuti, dugovanja konvertuju u euro po kamatnoj stopi od 8,2 odsto, bez obaveze plaćanja zatezne kamate.

„Kažu da je spora pravda gotova nepravda, ali sam zadovoljan što je pravda konačno stigla“, rekao je Glasu Amerike Dragan Senić, predstavnik korisnika kredita HAAB u švajcarskim francima. „Zakon je jasan, precizan i neće ga biti moguće opstruirati“

Senić je izrazio zadovoljstvo što je u parlamentu postignut konsenzus za usvajanje ovog zakona, kao i očekivanje da će on biti u potpunosti primijenjen.

On je rekao da su korisnici „švajcarskih“ kredita do konačne pravde prošli pakao, kao i da „žali što pravdu nisu dočekali mnogi koje je taj stres koštao zdravlja ili života“.

Tokom 2007. i 2008, HAAB (današnja Addiko banka) jedina je u Crnoj Gori odobravala kredite u CHF, a 762 klijenta dobilo zajmove u visini od 130 miliona eura, da bi nagli skok te valute u januaru 2015. korisnicima tih kredita značajno uvećao iznose koje moraju vratiti.

Od ukupnog iznosa, ta banka je 100 miliona eura kredita u CHF crnogorskih klijenata prenijela na austrijsku faktoring kompaniju Heta Asset Resolution d.o.o.

Zakon o konverziji usvojen je krajem jula prošle godine, ali je rok za njegovu primjenu istekao početkom prošlog oktobra.

Do primjene nije došlo zbog protivljenja Centralne banke Crne Gore, koja je tražila njegovu reviziju, smatrajući da predviđena metodologija neke klijente dovodi u neravnopravan položaj.

Njihove argumente su, međutim, klijenti tada odbacili kao neosnovane, a Centralnu banku optužili da, u sprezi sa Hipo Alpe Adria Bankom, vrši opstrukciju zakona.

Centralna banka je odbacila optužbe korisnika kredita u CHF, kao i nedavne tvrdnje pojedinih opozicionih poslanika da je primjena prvog zakona osujećena zbog korupcije.

Krajem jula je opozicioni Demokratski front uputio parlamentu predlog izmjena i dopuna spornih rješenja, ali je za njegovo usvajanje tada nedostajao jedan glas.

Mjesec dana kasnije, ta opoziciona koalicija podnijela je usavršeni predlog zakona, kako bi se konačno okončale muke korisnika spornih „švajcarskih“ kredita Hippo Alpe Adria Banke .

Novi predlog zakona, uz dva amandmana vladajuće DPS, usvojen je glasovima svih 78 prisutnih poslanika u 81-članom parlamentu.

XS
SM
MD
LG