Linkovi

WWF: Ubijanje zaštićenih vrsta ugrožava turističku reputaciju CG


Montenegro tourism 1

Crnogorska policija saslušala je osobu čija je fotografija sa trozupcem zarivenim u primjerak zaštićene morske kornjače juče preplavila društvene mreže, a Svjetski fond za zaštitu prirode upozorio da ovakvi incidenti ugrožavaju reputaciju Crne Gore kao turističke destinacije, prenose crnogorski mediji.

Zvaničnici su saopštili da je za ubistvo morske kornjače osumnjičen 24-godišnji Kotoranin, Marko Marković, koji je na saslušanju rekao da nije znao da se radi o zaštićenoj vrsti te da je nije ubio iz ekonomskih razloga, dok podgoričke Vijesti nezvanično javljaju da je mladić inspektorima rekao i kako je kornjaču usmrtio u samoodbrani.

Državna Uprava za inspekcijske poslove (UIP) saopštila je da je ekološki inspektor protiv Markovića podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično djelo "ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa", za koje crnogorski zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Iz UIP su podsjetili da je crnogorskim Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno hvatati, držati, posjedovati, ubijati i uznemiravati divlje životinje, naročito u vrijeme njihovog razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije.

Ubijanje kornjače u Stolivu danas je oštro osudio i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), upozoravajući da slični incidenti ugrožavaju percepciju Crne Gore kao poželjne turističke destinacije, jer "danas gosti sve češće biraju destinacje sa očuvanim ekosistemima, koji obiluju životom", javili su mediji u Podgorici.

Ekspert za ribarstvo te organizacije, Danijel Kanski, saopštio je da morske kornjače stradaju od različitih vrsta aktivnosti, od slučajnog ulova tokom ribolova, kontakta sa plovilima ili gutanja plastičnog otpada koji pluta morima, prenose Vijesti.

U WWF-u su istakli neizvjesnu budućnost tih životinja, koje direktno i indirektno stradaju od posljedica ljudskih aktivnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG