Linkovi

CG: Vlada predložila uvođenje dobrovoljnog vojnog roka


Vlada Crne Gore utvrdila je danas na svojoj 32. sjednici Predlog zakona o Vojsci Crne Gore kojim se, između ostalog, uvodi mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, prenose lokalni mediji.

"Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem vrši se u trajanju do šest mjeseci, a predlogom zakona je propisano da se izbor lica vrši na osnovu javnog oglasa u skladu sa propisanim kriterijumima", saopštio je državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović nakon sjednice Vlade.

On je naveo da novi zakon propisuje nadležnosti vojno-ljekarske komisije i utvrđivanje zdravstvene i psihološke sposobnosti prilikom prijema u vojnu službu.

“Prilikom prijema u službu u vojsci osigurava se srazmjerna zastupljenost manjiskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, kao i rodno balansirana zastupljenost”, rekao je Filipović, predstavljajući novi zakon za koji je ministarstvo predložilo da bude usvojen po skraćenom postupku.

Prema novim rješenjima, precizaju se i vojne obaveze građana Crne Gore i uspostavljanje evodencije vojnih obveznika, a definisan je i novi način ocjenjivanja u Vojsci Crne Gore, te obuka i angažovanje vojnih obveznika u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

Odluka Vlade o uvođenju dobrovoljnog vojnog roka uslijedila je mjesec dana nakon što je Crna Gora postala 29. Članica NATO-a, a jedanaest godina nakon ukidanja obaveze služenja vojske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG