Linkovi

CG: Odbor podržao učešće vojnika u NATO misijama


Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)
Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)

Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore podržao je danas predloge odluka o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju u Avganistanu i dva štabna oficira u misiji KFOR na Kosovu, prenose mediji u Crnoj Gori.

Odluku da podrži predloge koji je Savjet za bezbjednost i odbranu uputio početkom februara Odbor je donio jednoglasno, a konačnu odluku o tome donijeće parlament koji kontroliše vladajuća Demokratska partija socijalista, pa se očekuje da bude usvojen.

U tekstu predloga o kojima će odlučivati poslanici Savjet je konstatovao da se “na međunarodnim vojnim vježbama unapređuje sposobnost i razvija povjerenje među članicama NATO-a, partnerskim državama i državama regiona”.

Predlagači navode se da učešće u misijama za Vojsku Crne Gore znači razvoj interoperabilnosti i sposobnosti, sticanje novih znanja i naučenih lekcija, koji se kasnije primjenjuju u obuci jedinica.

"U VCG već imamo oko 24 odsto pripadnika koji su bili angažovani u nekoj od misija, što je doprinijelo da proces dostizanja interperabilnosti i razvoja sposobnosti bude brži i efikasniji", piše u obrazloženju odluka.

Sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj su članovi Odbora su informisani o planiranim aktivnostima u domenu angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore i saradnje sa partnerima u međunarodnoj misiji u Avganistanu, prisustvovali su i ministar odbrane, Predrag Bošković, i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba, Ilija Daković.

"Tokom diskusije posebna pažnja je bila posvećena pitanju političko bezbjednosne situacije na ovom području, zadacima pripadnika crnogorskog kontingenta na dužnostima koje se odnose na zaštitu timova za obuku, savjetovanje i pomoć Nacionalnim snagama bezbjednosti Avganistana, kao i poslovima koji se obavljaju u štabovima misije „Resolute Support“, saopšteno je iz parlamenta.

Prema tom saopštenju, članovi Odbora su, uvažavajući dosadašnje iskustvo u navedenoj misiji, koja predstavlja formalni nastavak misije ISAF, a u kojoj su pripadnici VCG učestvovali od 2009. godine, ocijenili da su ovim na najbolji način valorizovana stečena znanja i postignuti visoki rezultati rješavanjem kompleksnih zadataka i uz potpunu primjenu pravila angažovanja i nacionalnih ograničenja.

Članovi Odbora su na sjednici “apostrofirali značaj čvrste opredijeljenosti Crne Gore ka pružanju konkretnog doprinosa jačanju mira i bezbjednosti u svijetu, cijeneći da će pridruživanje članice sa zapadnog Balkana KFOR-u pomoći povećanju stabilnosti u regionu”.

Poslanik Demokratskog fronta, koji se oštro protivi učešću vojnika u NATO misijama, Jovan Vučurović, poručio je da je odluka Odbora "šamar za Crnu Goru, za onih 85 odsto građana koji se protive priznanju lažne države Kosovo".

"Voljom DPS-a, Vojska Crne Gore će biti dio okupacionih NATO snaga na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Prema njegovim riječima, “dvije katastrofalne odluke ove vlasti, u kojima se nije konsultovao narod, i koje su donesene maltene silom, prethodile su ovom sramnom činu”.

"A to su priznanje lažne države Kosovo i odluka o ulasku Crne Gore u NATO bez referenduma", rekao je Vučurović.

XS
SM
MD
LG