Linkovi

CG potpisala ugovor o nabavci tri helikoptera Bell


Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sa pripadnicima Vojske Crne Gore (rtcg.me)
Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sa pripadnicima Vojske Crne Gore (rtcg.me)

Crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković, potpisao je danas sa Kanadskom privrednom korporacijom ugovor o nabavci tri višenamjenska helikoptera vrijedna 30 miliona eura, u sklopu modernizacije vojske 29. članice NATO-a, prenose mediji u Crnoj Gori.

Ugovor predviđa kreditni aranžman u vrijednosti 30 miliona eura, po kojem će Ministarstvo odbrane za potrebe Vazduhoplovstva Crne Gore, nabaviti dva helikoptera tipa Bell 412 EPI I jedan helicopter Bell 412 EP , koji će u Crnu Goru stići ove godine.

“Crna Gora želi da unaprijedi sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske, a obzirom na to da će helikopteri biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spašavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i cjelokupne teritorije Crne Gore”, rekao je Bošković nakon potpisivanja Ugovora.

Bošković je istakao značaj upotrebe helikoptera u civilne svrhe, te naglasio da će “Vojska, kao i do sada, uvijek biti na raspolaganju svakom građaninu Crne Gore”.

Predsjednik i izvršni direktor Kanadske privredne korporacije, Martin Zabloki, rekao je da ta korporacija zaključuje, u ime kanadske vlade čiji je dio, ugovore širom svijeta, navodeći da je ovo “istorijski ugovor” jer ga prvi put zaključuje sa Crnom Gorom.

“Znamo da Kanada i Crna Gora imaju izvanredne odnose u svim oblastima saradnje i ovo je konkretan primjer rastućih ekonomskih odnosa dvije zemlje. Naročito smo ponosni na činjenicu da će naši helikopteri doprinijeti bezbjednosti Crne Gore”, istakao je Zabloki.

Ugovorom je predviđena nabavka četvorokrakih dvomotornih helikoptera koji su dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letačkih zadataka, kao što su prevoženje putnika, medicinska evakuacija, traganje i spašavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim visokim terenima i nadzor granice.

U ministarstvu smatraju da će se, nabavkom tri helikoptera značajno unaprijediti i kapaciteti Vojske Crne Gore u domenu kontrole vazdušnog prostora, kao i pomoći građanstvu u vanrednim ili kriznim situacijama.

XS
SM
MD
LG