Linkovi

Đukanović: 2014. uspješna za CG


Otvorena sjednica Vlade Crne Gore (gov.me)
Otvorena sjednica Vlade Crne Gore (gov.me)

Crnogorski premijer Milo Đukanović je na otvorenoj sjedinici Vlade porurčio da je Crna Gora i dalje uspješan promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti

Crna Gora nastavlja da se stabilno i dinamično kreće ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO, poručio je premijer Milo Đukanović na otvorenoj sjednici Vlade na Cetinju.

Na sjednici Vlade koja je održana pred brojnim gostima i novinarima, premijer Milo Đukanović ocijenio da je 2014. godina bila uspješna za Crnu Goru.

“Ne u željenoj mjeri i ne sa jednakim dometima u svim segmentima društvenog života. Nesumnjivo obezbijeđen je kontinuitet uspjeha na glavnim koordinatama državne politike iz 2013. godine”, naveo je Đukanović.

Crna Gora, kaže premijer, nastavlja da bude uspješan promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti na zapadnom Balkanu, i da se stabilno i dinamično kreće putem svojih evropskih i evroatlantskih strateških ciljeva - članstva u EU i NATO. Đukanović je kazao da to podrazumijeva da je 2014. godine uspješno unapređivan sistemski ambijent za efikasniju i kvalitetniju vladavinu prava.

"Logično, u ovoj fazi više u zakonodavnoj i institucionalnoj sferi, s ciljem efikasne implementacije novih rješenja i jačanja povjerenja građana, investitora i partnera u pravni poredak Crne Gore”, kazao je Đukanović.

On je rekao da pregovori za članstvo u EU idu predviđenom dinamikom.

“Dobar tempo znači da smo za dvije i po godine otvorili gotovo polovinu pregovaračkih poglavlja. Ukupno je otvoreno 16, od kojih su dva privremeno zatvorena. Samo u ovoj godini otvoreno je devet, od kojih četiri prije desetak dana”, podsjetio je Đukanović.

On je napomenuo da brzina procesa nije u prvom planu, već njegov kvalitet. Rekao je da ohrabruje odluka da se Crnoj Gori poziv za članstvo u NATO uputi sa ministarskog nivoa najkasnije do kraja sljedeće godine.

“Danas smo više uvjereni da je jedini, osmišljen i pouzdan put učvršćivanja stabilnosti i prosperiteta regiona put NATO integracije. Istovremeno, to je i put konsolidacije evropske stabilnosti i uslov njene globalne konkurentnosti”, kazao je Đukanović.

Najavio je da će kroz evropske IPA programe Crna Gora u narednih sedam godina imati na raspolaganju 270 miliona EUR.

“Vlada Crne Gore, kroz intenzivirani i fokusirani dijalog, u okviru Petog godišnjeg nacionalnog programa MAP, ostaje posvećena daljoj realizaciji reformi, posebno u ključnim oblastima. Ostvarivanje ovog cilja najdirektnije je povezano sa ekonomskim rastom i razvojem zemlje, jer su stabilnost i bezbjednost ključni preduslov i za strane investitore i turiste”, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da je Crna Gora i dalje važan faktor stabilnosti zapadnog Balkana, aktivan učesnik svih regionalnih inicijativa i događaja, kao i da je nastavljena afirmacija države u sistemu UN.

Đukanović je poručio da će ključni koridori Vladine politike ostati nepromijenjeni i u narednoj godini u kojoj će najvažniji izazovi biti učvršćivanje bezbjednosne, političke, makro-ekonomske i socijalne stabilnosti i dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja zemlje.

XS
SM
MD
LG