Linkovi

Vlada CG traži proveru poverenja


Crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare (rtcg.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović na konferenciji za novinare (rtcg.me)

Crnogorska vlada prihvatila je inicijativu premijera Mila Đukanovića za provjeru povjerenja Vladi, koja će Skupštini biti upućena 1. januara

Crnogorski premijer Milo Đukanović, na iznenađenje javnosti, rekao je da će lično pokrenuti procedure da se u parlamentu preispita povjerenje njegovoj vladi. Ishod glasanja zavisi od toga kako će se o pitanju povjerenja Vladi izjasniti SDP i Pozitivna Crna Gora

Vlada je prihvatila inicijativu premijera Mila Đukanovića za provjeru povjerenja Vladi. Inicijativa će Skupštini biti upućena 1. januara, kazao je Đukanović. Parlamentarna procedura uslovljava da, o inicijativi, Skupština može raspravljati nakon 15. januara. Da je Vlada prihvatila njegovu inicijativu, potvrdio je premijer na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade.

"Što znači da ćemo u narednih nekoliko dana procesuirati tu inicijativu. Ne možemo je formalno pokrenuti tokom redovnog zasijedanja Parlamenta. To znači, pokrenućemo je 1. januara, a onda postoje određeni rokovi, čini mi se ne kraći od 15 dana, u kojim je moguće zakazati sjednicu Parlamenta, gdje ćemo otvoriti raspravu i provjeriti da li aktuelna Vlada ima podršku parlamentarne većine“, kazao je Đukanović.

On je poručio da, nakon pozivnice NATO-a, takvu inicijativu smatra odgovornim potezom.

Najava premijera da će on lično uskoro pokrenuti proceduru da se u parlamentu preispita povjerenje njegovoj vladi, iznenadila je poznavaoce političkih prilika u Crnoj Gori. Pojedine opozicione partije već najavljuju da će glasati za pad Vlade, ali je pogled usmjeren ka Socijaldemokratskoj partiji i Pozitivnoj Crnoj Gori, od čijeg će stava zavisiti ishod Đukanovićeve inicijative.

Najprije je Socijalistička narodna partija najavila da će glasati za pad Vlade, mada sumnja da će do glasanja o njenom povjerenju uopšte doći.

SDP, koalicioni partner Đukanovićevog DPS-a, saopštila je da će svoj stav zauzeti narednih dana na organima partije, a od stava SDP-a vjerovatno će zavisiti i odluka Pozitivne Crne Gore čiji će glasovi biti presudni po opstanak Đukanovićevog kabineta.

Socijaldemokrate, partija koja je nastala odvajanjem dijela članova i funkcionera iz Krivokapićeve SDP izazvala je svoje bivše partijske kolege porukom da je glasanje o povjerenju Vladi prilika “da se konačno isprse i pokažu svoju političku hrabrost".

Posmatrači političkih prilika primjećuju kako je neočekivan potez Đukanovića došao u trenutku kada je sva pažnja kocentrisana na parlamentarnu radnu grupu koja je trebalo da pripremi uslove za održavanje fer i slobodnih izbora i dogovori se o pravno-političkom modalitetu koji to treba da obezbijedi.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević upravo u tome vidi motive Đukanovićevog inicijative, koja, tvrdi, obesmišljava razgovore o prelaznoj vladi, koju opozcija uporno traži, a koja bi mogla da spriječi zloupotrebu državnih resursa i službi u interesu vladajuće DPS.

Sličnog je mišljenja i lider DEMOS-a Miodrag Lekić koji u Đukanovićevom potezu vidi “neko mutno profitiranje”.

Analitičari se, nakon nove situacije na političkoj sceni Crne Gore pitaju šta je stvarni cilj Đukanovića: rašćišćavanje na političkoj sceni ili manevar kojim bi izbjegao mogućnost formiranja prelazne vlade, koja bi organizovala parlamentarne izbore naredne godine?

XS
SM
MD
LG