Linkovi

Djukanović o merama štednje


Mjere štednje, kojima se dodatno oporezuju zarade, ne računaju na popularnost, već treba da doprinesu fiskalnoj konsolidaciji države, poručuje premijer Crne Gore.

Mjere štednje, kojima se dodatno oporezuju zarade, ne računaju na popularnost, već treba da doprinesu fiskalnoj konsolidaciji države, poručio je premijer Milo Đukanović i dodao da od sindikalnih struktura očekuje makar potrebni minimum razumijevanja.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore organizovaće u ponedjeljak na skupštinskom platou protest protiv najavljenih Vladinih mjera štednje, dok su iz Saveza sindikata poručili da će im se pridružiti ukoliko se sa predstavnicima Vlade do petka ne organizuje širi sastanak.

Premijer Đukanović, međutim, ima jasan stav povodom tzv. kriznog poreza, implicitno nagovještavajući da može biti i drastičnijih mjera.

‘To su mjere za kojima smo morali posegnuti sa ciljem da doprinesemo što skorijoj fiskalnoj konsolidaciji Crne Gore. Preduzeli smo paket mjera koji je privremen, a znamo da one ne računaju na popularnost’, kazao je Đukanović.

Premijer je poručio da svaka mjera štednje podrazumijeva nesaglasnost, makar iz onog dijela populacije koje su te mjere neposredno pogodile.

‘Trudili smo se da strukturiranjem tih mjera, ravnomjerno i pravedno rasporedimo teret takve politike i činjenica je da smo u tome uspjeli’, dodao je Đukanović.

On, povodom najavljenih protesta, vjeruje da će naići na makar potrebni minimum razumijevanja sindikalnih struktura u Crnoj Gori.

‘Oni moraju razumjeti da je pametnije povući neke poteze sa blažim posljedicama sada, nego neke drastičnije mjere koje bi se morale primijeniti ukoliko bi se produbili problemi u fiskalnoj sferi’, smatra Đukanović.

On je podsjetio da je Vlada obavila manje više razgovore sa svim socijalnim partnerima i prije nego što se opredijelila za takav paket mjera. No, i sindikalci i poslodavci tvrde da ih je Vlada, kao socijalne partnere, ignorisala kada je donosila mjere štednje.

Zanimljivo je da Predlog izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je predviđeno dodatno oporezivanje zaposlenih sa bruto platom iznad 400 EUR, nije dobio potrebnu većinu u Skupštinskom Odboru za zakonodavstvo, jer zbog spornog ustavnog osnova, osim opozicije, nijesu željeli da ga podrže čak ni predstavnici SDP, koalicionog partnera Đukanovićevog DPS-a.

I Stručna služba Skupštine ocijenila je spornim ustavni osnov Vladinog predloga, jer se zaposleni čije će zarade biti dodatno oporezovane dovode u neravnopravan položaj sa onima ispod tog praga. No, sve to neće biti prepreka da Skupština na plenumu, usvoji predložene mjere štednje.
XS
SM
MD
LG