Linkovi

Opozicija napušta vladu izbornog poverenja?


Vlada izbornog povjerenja, konstituisana prije dva mjeseca u Crnoj Gori, mogla bi doživjeti brzi kraj. Najviši funkcioneri opozicione "trojke" najavljuju napuštanje Vlade, optužujući premijera Mila Đukanovića da krši Sporazum o fer i slobodnim izborima.

Centralni odbor URA u četvrtak će potrvrditi prijedlog da opozicione partije izađu iz Vlade izbornog povjerenja, dok će Demos i SDP o tome odlučivati polovinom mjeseca.

Čelnici tri partije sastali su se i analizirali, kako su naveli, situaciju nakon sada već flagrantnog kršenja Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore od strane DPS-a.

Na sastanku su funkcioneri URA ponovili predlog da tri partije napuste vladu, dok su Demos i SDP tražili da se to odluči na partijskim organima i to tek sredinom avgusta.

Raspoloženje u tri partije je takvo da nijedna od njih ne osporava izlazak iz Vlade, te da je sporan samo tajming, jer, kažu, nije prosto iz tehničkih razloga “preko noći” napustiti vladu.

“Sva tri subjekata sa usaglašenim pristupom konstatuju da novonastala sutuacija zahtijeva adekvatan odgovor, primarno motivisan principima poštovanja pravne države, zaštite državnog interesa, kao i najznačajnijih ekonomskih resursa Crne Gore”, navode predstavnici tri stranke koje participiraju u Đukanovićevoj Vladi.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović smatra da nije pametno izaći iz Vlade izbornog povjerenja. Njegova partija, takođe je dio Vlade, ali ne na osnovu sporazuma koji je premijer Đukanović postigao sa tri stranke koje sada žele da ga napuste.

Pajović tvrdi da treba ostati na liniji onoga što je zacrtano kada su počeli pregovori i smatra da su partijski interesi stavljeni ispred onoga što je zacrtano kao državni interes.

XS
SM
MD
LG