Linkovi

Crna Gora dobila novu Vladu


Nova Vlada Crne Gore (gov.me)

Skupština Crne Gore, bez prisustva poslanika opozicije, izabrala je danas novu crnogorsku vladu premijera Duška Markovića, koji je u uvodnom ekspozeu obećao da će njegov kabinet okončati put Crne Gore u NATO i zatvoriti sva poglavlja u pregovorima sa EU.

58-godišnji bivši dugogodišnji šef obavještajne službe i bliski saradnik svog prethodnika Mila Đukanovića rekao je da će njegova vlada odmah nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u državama članicama predložiti parlamentu da «potvrdi validnost» tog dokumenta.

"Vlada koju danas birate završiće proces pristupanja Crne Gore u NATO. Očekujemo završetak procesa ratifikacije Protokola o pristupanju prije proljeća iduće godine. Vlada će odmah nakon toga predložiti Skupštini da bez odlaganja potvrdi validnost tog Protokola", rekao je Marković.

On je rekao da će Crna Gora usmjeravati svoje spoljnopolitičke aktivnosti na osnovu spoljnopolitičkih interesa, odnosno interesa svojih građana, i dodao da će vlada slijediti dosadašnje prioritete, a prije svega članstvo u NATO i EU.

"Crna Gora više neće biti objekat tuđih interesa, niti osporavanja njenog suvereniteta, nego aktivni faktor u građenju mira i stabilnosti u regionu i šire", ocijenio je novi premijer Crne Gore.

On je rekao i da će njegov kabinet «veću pažnju posvetiti intenziviranu odnosa sa susjedima, SAD, EU i Kinom», kao i da će "nastojati da prevaziđe nerazumijevanje sa našim istorijskim saveznikom Rusijom"

Govoreći o integracijama Crne Gore u EU, Marković je rekao da “Imamo ambiciozan cilj da do kraja 2019 zatvorimo sva poglavlja, odnosno okončamo proces pregovora”

On je kritikovao opoziciju zbog odluke da ne prizna rezultate izbora i bojkotuje današnju sjednicu parlamenta, ocjenjujuci njihov čin "ustavno neopravdanim".

"Naša pobjeda je vrednija nego ikada, ostvarena u političkoj utakmici protiv opozicije koja je bila najorganizovanija do sada i koja je osmislila kampanju u zemlji i van nje", rekao je Marković i dodao da je "konkurencija imala neviđene resurse.

Đukanovićev nasljednik ocijenio je da je država nedavno bila izložena "ogromnoj opasnosti" kada su "određene strukture posegnule za najmračnijim terorističkim scenarijem".

"Ne želeći da se na bilo koji način miješam u rad državnih organa, bilo da su u pitanju strani državljani ili državljani Crne Gore, ruka pravde i pravne države mora stići svakog učesnika ove kriminalne namjere da se na brutalan način udari u temelje crnogorske države", rekao je Marković i dodao da će nova vlada dati puni doprinos u rasvjetljavanju "zločinačkog nauma".

Premijer je rekao da od ministara očekuje brze rezultate, od kojih će zavisiti njihov ostanak u vladi.

Markovićev kabinet imaće 19 ministarstava i tri potpredsjednika, a pored članova vladajuće Demokratske partije socijalista i vanstranačkih ličnosti, u njoj učestvuju pet ministara i jedan potpredsjednik iz redova Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i koalicije Albanci.

Nova vlada izabrana je glasovima 41 prisutnog poslanika nove vladajuće većine, dok je 39 poslanika opozicije bojkotovalo današnju sjednicu parlamenta.

XS
SM
MD
LG