Linkovi

Ustavni sud CG proglasio neustavnim naknade za majke


Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnim odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je preko 21 hiljadu majki sa troje i više djece početkom prošle godine steklo pravo na doživotne naknade, saopštio je taj sud.

Shodno odluci suda, donesenoj na današnjoj sjednici većinom glasova, ukidaju se odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke. U saopštenju se ističe da sporna odredba 4. Istog Zakona, kojim se predviđaju naknade za majke sa troje i više djece, u vrijeme važenja nije bila u saglasnosti sa Ustavom.

Ustavni sud je saopštio da određuje da izvršenje ove odluke obuhvata i regulisanje pravne situacije nastale nakon prestanka važenje neustavnih odredbi, i podsjetio na obavezu Vlade da u roku od tri mjeseca od njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore podnese predlog Zakona o izvršenju te odluke.

Sud je zaključio da će se tim aktom pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, koje im je priznato na osnovi neustavnih odredaba, uskladio sa Ustavom, saglasno pravnim stavovima Ustavnog suda izraženim u današnjoj odluci.

Ogorčene takvom odlukom Ustavnog suda, nekoliko stotina majki pokušalo je danas da probije kordon policije na vratima Ustavnog suda u toku trajanja sjednice, a prema pisanju lokalnih medija, jedna osoba je privedena u incidentu.

XS
SM
MD
LG