Linkovi

Ustavni sud naložio ukidanje pritvora poslanicima DF


Lideri Demokratskog fronta - Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević (slobodnaevropa.org)
Lideri Demokratskog fronta - Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević (slobodnaevropa.org)

Ustavni sud Crne Gore proglasio je u srijedu neustavnom odredbu Zakona o krivičnom postupku na osnovu koje je Viši sud naredio zatvor za dvojicu poslanika Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, zbog njihovog odbijanja da svjedoče o svojim tvrdnjama o korumpiranosti vrha tužilaštva i pravosuđa, saopšteno je iz te institucije.

Odlukom Ustavnog suda usvojene su žalbe advokata dvojice poslanika na rješenje Višeg i Apelacionog suda, kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana, pa će Medojević i Knežević odmah po prijemu rješenja – koje se očekuje danas - izaći na slobodu.

Prema saopštenju suda, novim rješenjem se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti odredbe člana 119. Stav 2. Zakona o krivičnom postupku u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje zatvorom svjedoka koji odbiju da svjedoče.

Osim toga, rješenjem Ustavnog suda se obustavlja izvršenje rješenja Višeg i Apelacionog suda koje se odnosi na zatvaranje Medojevića i Kneževića i nalaže da se “odmah po dobijanju ovog rješenja bez odlaganja obustave prinudne…mjere zatvaranja N.M. i M.K. po rješenjima iz tačke 1 i 2 Stava 2 ove izreke”

Medojević je uhapšen i odveden u zatvor prije dvije nedjelje, nakon završetka ponoćne sjednice parlamenta, a Knežević je ostao u zgradi Skupštine Crne Gore kako bi izbjegao zatvor.

Vodeći pravni eksperti u zemlji odluku Višeg suda ranije su ocijenili neustavnim, dok je premijer Duško Marković u utorak izjavio kako da je “u svakom slučaju rješenje (o zatvaranju poslanika) zakonsko”, te da se “sada samo može voditi polemika da li je ovo rješenje ustavno”.

Povodom odluke Ustavnog suda, oglasio se i Slaven Radunović iz DF-a, navodeći da je “pobijedila solidarnost naroda, opozicije, medija i civilnog sektora” i “jedinstvo”.

XS
SM
MD
LG