Linkovi

CG: Vlada smijenila rektorku, ministar kulture podnio ostavku


Vojvodić: Političko nasilje Vlade nad UCG (foto: rtcg.me)

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore smijenio je danas - prvi put u istoriji te institucije - «neposlušnu» rektorku, Radmilu Vojvodić, koja je nakon smjene optužila Vladu Duška Markovića za političko nasilje nad Univerzitetom, u slučaju koji je podijelio javnost, a kasnije večeras i izazvao ostavku ministra kulture, Janka Ljumovića.

Za smjenu rektorke glasalo je dvanaest od petnaest članova Upravnog odbora UCG, nakon što je Vojvodić prošlog mjeseca odbila da se povinuje odluci Vlade da ne zatvori Medicinski fakultet u Beranama, prenijeli su lokalni mediji, navodeći izjavu Vojvodić da UO UCG nije mogao odlučivati o njenoj smjeni bez prethodnog izjašnjenja Senata Univerziteta.

Predsjednik i potpredsjednik UO UCG, Duško Bjelica i Miran Begić, ranije su naveli kako je sjednica zakazana u skladu sa procedurom propisanom članom 55 Statuta Univerziteta, podsjećajući da sjednica Senata nije održana zbog nedostatka kvoruma.

«Imajući u vidu činjenicu da je sjednica Senata bila zakazana, i da su članovi tog organa imali mogućnost da pristupe sjednici i izjasne se o inicijativi, što nijesu učinili, stekli su se uslovi da se zakaže sjednica UO UCG, koji će u punom kapacitetu donijeti odluku po predloženoj inicijativi», piše u saopštenju UO UCG uoči današnje sjednice.

Smijenjena rektorka oštro je danas optužila Vladu za političko nasilje nad Univerzitetom i ocijenila da partijska politika determiniše razvoj institucija i njihovo nazadovanje, poslušničko ponašanje, oportunizam i instrumentalizaciju studenata.

«Ne radi se o ličnom sukobu sa premijerom, niti o političko-partijskom, već o nečemu gorem i opasnijem – o političkom nasilju Vlade nad Univerzitetom», rekla je Vojvodić na vanrednoj konferenciji za medije, navodeći da je to poražavajuće za akademsku zajednicu. «Ovdje je riječ o trijumfu neprosvećenog staljinizma»

Vojvodić je rekla i da je Upravnom odboru predala, kao prilog njenom izjašnjenju o inicijativi za smjenom, predala i nezavisno pravno mišljenje podgoričke advokatske kancelarije Martinović, te najavila vjerovatni sudski epilog današnje odluke UO UCG o njenoj smjeni.

«Od Senatora (Univerziteta Crne Gore) imamo posredno ili neposredno svjedočenje o pritisku, stvaranju glasačke mašine i obaranju kvoruma, a sjednica UO je zakazana i prije nego što je zasijedao Senat», rekla je Vojvodić. «Nepostojanje kvoruma je bilo vješto pritiscima dirigovano, a Senatori svojim nedolaskom, bili pritisnuti ili ne, tako su odgovorili na krizu»

Grupa od petnaest profesora Univerziteta Crne Gore protestovalo je zbog, kako su naveli, «nezakonite odluke Upravnog Odbora UCG, ugrožavanja autonomije i integriteta Univerziteta od izvršne vlasti», kao i «narušavanja ugleda UCG i Crne Gore kao demokratskog društva»

U saopštenju grupe profesora ocjenjuje se da je odluka UO donesena suprotno Statutu UCG i bez izjašnjenja Senata kao najvišeg akademskog tijela koje je, kao i izjašnjenje rektora, bilo obavezno za odlučivanje o razrješenju.

"Inspiratori i egekutori ovakve politike nijesu svjesni da su, pokušavajući da sprovedu odluku o ostanku Više Medicinske škole u Beranama, u stvari pokušali da zaustave realizaciju uspješne i sveobuhvatne reforme, koja je obavljena u skladu sa uputstvima Evropske asocijacije univerziteta i evropskim standardima za regulisane medicinske profesije", navodi se u saopštenju.

Oni su ocijenili da je Vlada, bez ijednog argumenta, uz gaženje univerzitetskih vrijednosti i nepoštovanje najvišeg akademskog tijela Univerziteta – Senata, izvršen udar na integritet te institucije i sprovedena odmazda nad rektorom.

Grupa profesora zaključila je da je, pored povrede zakonitosti preko predstavnika Vlade u UO, uvedena i praksa svojstvena nedemokratskim sistemima, «da premijer organizuje i sprovodi smjenu rektora UCG i upravlja na svojevrstan način Univerzitetom», ocjenjujući da je «ovo primjer i drugim institucijama koje pokušavaju da se razvijaju i djeluju u nacionalnom interesu, a shodno evropskim vrijednostima».

Premijer Duško Marković odbacio je ocjene Vojvodić da se radi o miješanju Vlade u autonomiju Univerziteta i kazao kako mu je to postalo «dosadno pitanje».

"Ne postoji ni najmanja potreba da se Vlada, a posebno premijer, miješa u autonomiju UCG. Kad bih razmišljao o tome, ne bih zasluživao da budem činovnik, a ne na čelu vlade proevropske države", rekao je Marković. "Ovo nije obračun predsjednika Vlade s Univerzitetom Crne Gore"

On je podsjetio da je u univerzitetski centar u Beranama do sada uloženo pet miliona eura, navodeći da nije želio ovakav rasplet, ali da Vlada nije imala izbora.

"Ovo nije pitanje za Demokratsku partiju socijalista (DPS), DPS nema potrebu da se involvira prema Vladi u odnosu na ovo pitanje. Nijedna druga partija. Ovo je pitanje Vlade i UCG”, rekao je Marković i dodao da ne postoji raskol u vladajućoj partiji po pitanju smjene rektorke Vojvodić, prenosi portal RTCG.

Ipak, Janko Ljumović, ministar kulture u Markovićevoj vladi i jedan od profesora koji su osudili smjenu rektorke, podnio je danas ostavku na tu funkciju, prenijela je agencija MINA, pozivajući se na izvor iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Nakon glasanja o smjeni Vojvodić, Upravni odbor Univerziteta Crne Gore izabrao je doskorašnjeg dekana Pomorskog fakulteta, Danila Nikolića, za vršioca dužnosti – do izbora novog rektora ove institucije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG