Linkovi

Marković: Podgorička skupština “tragičan događaj"


Crnogorski premijer Duško Marković

Crnogorski premijer, Duško Marković, ocijenio je u srijedu da je Podgorička skupština kojom je prije 100 godina Crna Gora pripojena Srbiji u Kraljevini SHS “tragičan događaj”.

Marković je ,povodom 112. godišnjice osnivanja prve Narodne skupštine Crne Gore, rekao je da je na takozvanoj Podgoričkoj skupštini, “pod prividom narodne volje izbrisano ime Crne Gore, a sa njim i crnogorski parlament, kao temelj suvereniteta svake moderne države”

“Upravo ovih dana navršiće se sto godina od tog tragičnog događaja”, podsjetio je Marković. “Svjedoci smo da i danas među nama ima onih koji žele da slave taj datum, veličajući na taj način zapravo nestanak crnogorske države”.

Prema njegovim riječima, iza toga stoji “jasna poruka da bi se oni i danas, kad bi im moglo biti, na sličan način obračunali sa crnogorskom državnošću, udarajući prvo u temelje parlamentarizma”.

Predsjednik crnogorske Vlade je ocijenio da je istorija pokazala da je odbrana duha parlamentarizma u Crnoj Gori u suštini odbrana državne postojanosti.

„Nadam se da smo svi zajedno savladali tu demokratsku lekciju – da se država ne čuva i unapređuje jurišanjem na zgradu Parlamenta, baš kao ni bojktovanjem parlamentarnog života. Naprotiv!”, smatra Marković i apeluje na “sve aktere političkog života u našoj zemlji da to nikada više ne smetnu s uma”.

Pojedine opozicione partije i organizacije najavile su ranije da će obilježiti jubilej od 100 godina Podgoričke skupštine, i pored protivljenja vladajuće većine, koja je u Pljevljima zabranile proslavu spornog događaja.

Podgorička skupština ili Velika narodna skupština Srpskog naroda u Crnoj Gori, održana novembra 1918. na inicijativu srpske vlade, izglasala je prisajedinjenje Crne Gore Srbiji i označila početak podjela na pristalice i protivnike nezavisnosti, koje traju i danas.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG