Linkovi

CG: Turski investitori uložili 165 miliona eura i otvorili 2162 firme


Podgorica
Podgorica

Agencija za promociju stranih investicija crnogorske vlade saopštila je da su Investitori iz Turske od 2007. do kraja 2018. u Crnu Goru ukupno uložili 165,3 miliona eura i otvorili 2162 firme, prenose podgoričke Dnevne novine.

Agencija navodi da je u Crnoj Gori priliv stranih direktnih investicija iz Turske u konstantnom porastu, a samo je u prošloj godini iznosio je 53 miliona eura, što tu zemlju svrstava na peto mjesto “država prijema direktnim stranim investicijama, odmah iza Italije, Rusije, Srbije i Madjarske”.

Prema podacima zvaničnika, najveći broj preduzeća koje su osnovali investitori iz Turske obavlja djelatnost izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, konsultantskih usluga, trgovine na veliko i malo i ugostiteljstva.

“Turska preduzeća pokazuju poseban interes za sektore turizama, poljoprivrede, energetike, infrastrukture i bankarstva, kao i za korišćenje Luke Bar formiranje proizvodnih kapaciteta u slobodnoj zoni, odnosno pretovar roba iz Turske i distribuciju ka zemljama regiona”, rekli su predstavnici Agencije tom listu.

Prema istom saopštenju, kompanije iz Turske posebno cijene to što je Crna Gora lider u ekonomskom razvoju na Balkanu, prvi kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, korisnica eura kao valute i članica NATO saveza.

“Turske investitore privlače jeftine nekretnine i niski porezi”

Vlasnik agencije za nekretnine “Komfor” iz Podgorice, Igor Ostojić, smatra da investitori iz Turske u Crnoj Gori vide povoljnu priliku da kupe nekretnine po cijenama koje su i dalje niske u odnosu na druge evropske zemlje, baš kao i porezi na nekretnine.

“Osnovni razlog njihovog ulaganja je taj što je Crna Gora rastuća turistička destinacija i što oni očekuju dobar povraćaj novca uloženog u turizam”, rekao je Ostojić u izjavi za Glas Amerike. “Drugi razlog su u dalje niske cijene nekretnina, ne toliko na primorju koliko u Podgorici, gdje su cijene kvadrata stana znatno jeftinije od cijena u glavnim gradovima drugih članica NATO-a”.

Ostojić navodi da Turci u Podgorici pretežno kupuju stanove, dok se na primorju, gdje je veća cijena kvadrata stana, odlučuju za investiranje u turizam, kao i da očekuju da će, po ulasku Crne Gore u EU, cijena kupljenih nekretnina i ulaganja porasti za najmanje 50 posto.

On kaže da se, za razliku od Rusa koji su u svom investicionom zamahu kupovali najbolje i najskuplje nekretnine, gotovo i ne pitajući za cijenu, Turci kupuju manje nekretnine i “cjenkaju” se za nižu cijenu stanova i poslovnih prostora.

Neki od njegovih klijenata iz Turske preselili su, kako kaže, dio svog bogatstva u Crnu Goru zbog straha da im vlast u toj zemlji visokim oporezivanjem ne oduzme veliki novac, a pojedini su preselili i svoje porodice, nezadovoljni vlašću u Turskoj.

Talas investicija iz Turske imao je posebni zamah u 2018, kada je u Crnoj Gori otvoren veliki broj predstavništava kompanija poput kao što su LC Waikiki i Dogtaš, kao i veliki broj turskih nacionalnih restorana.

XS
SM
MD
LG