Linkovi

CG: Problemi na početku sezone


Budva, Crna Gora
Budva, Crna Gora

Turistička sezona u Crnoj Gori ove godine počinje u znaku lošeg vremena, ali i uobičajenih problema kojih crnogorski turizam nikako da se oslobodi. Za to vrijeme, crnogorski premijer tvrdi da Crna Gora može da stane uz rame Monte Karlu, što nije po volji njegovom doskorašnjem koalicionom partneru SDP-u

Obilazeći juče primorske opštine Herceg Novi i Budvu, premijer Đukanović sa najbližim saradnicima opet je podsjetio na uspjehe svoje vlasti kada su u pitanju veliki projekti na primorju i vizija njegovog razvoja:

"Danas mi pričamo o Crnoj Gori koja pretenduje da stane uz rame najprestižnijim turističkim destinacijama Evrope. Danas mi ne pričamo o Crnoj Gori kao prosječnoj destinaciji, nego destinaciji koja može da stane uz rame Monte Karlu ili San Tropeu. Znam da mnogi ljudi u to ne vjeruju. Utoliko gore po njih", rekao je Đukanović.

Reagovala je danas SDP, koja je 17 godina bila u koaliciji sa Đukanovićevim DPS-om, tvrdnjom da je takvu rečenicu teško izgovoriti u Herceg Novom koji konsantno propada u proteklih 25 godina i koji je od grada nobelovaca, umjetnika i naučnika postao grad uništenog turizma i još uništenije privrede.

Loše vrijeme, kiša koja pada već danima, neriješeni infrastrukturni problemi, beskrajno dugi radovi na prilaznim putevima, pa i nestanak vode koje u Budvi nema od juče poslije podne, učinili su da taj grad ovoga proljeća bude poznatiji po svemu drugom, a najmanje po epitetu: metropola crnogorskog turizma.

Boraveći u tom gradu, premijer je pohvalio učinke lokalne uprave u proteklih 10 mjeseci, nakon što je nekoliko garnitura budvanskih čelnika, na čelu sa Svetozarom Marovićem, završilo na optuženičkoj klupi.

To što su pojedini funkcioneri DPS-a iz Budve potpisali sporazume o priznanju krivice za milionske malverzacije u toj opštini, ne znači da je cijela partija priznala krivicu, poručio je njen predsjednik, Milo Đukanović.

Upitan da li će DPS, na predstojećim izborima, snositi posljedice zbog toga što je specijalni državni tužilac pokrenuo postupke protiv budvanskih funkcionera, Đukanović je kazao da DPS zna da se suoči sa problemima.

"Nije DPS priznao bilo kakvu krivicu, jer je priznanje krivice individualni čin. Krivična odgovornost, u duhu našeg krivičnog zakonodavstva, je individualna i ona se ne da socijalizovati kroz partiju. To moraju imati na umu svi oni koji sada misle da je ovo odlučan trenutak da namire svoje račune s DPS-om. S DPS-om će morati da namire račune na biralištima. Mi smo spremni da se odgovorno suočimo s problemom koji se dogodio, da izađemo iz tog problema, nudeći novu perspektivu ovom gradu. Siguran sam da imamo ljude koji će zavrijediti pažnju Budvana na predstojećim izborima“, kazao je predsjednik DPS-a i premijer.

Đukanović je dodao da vjeruje da će, uz dogovorene mjere, stvoriti uslove da iduće godine u ovo doba Budva ima bolje konsolidovane javne finansije.

Sve u svemu, Crna Gora je i dalje puna kontrasta, ne samo na političkom terenu. Turizam bi, makar, trebalo da je zajednički interes svih, pa se mnogi nadaju da će sa dolaskom prognoziranog lijepog vremena, u prvi plan doći teme koje se tiču, kako je mnogi najavljuju, nikada bolje turističke sezone.

XS
SM
MD
LG