Linkovi

Saradnja regionalnih turističkih agencija


Budva, Crna Gora
Budva, Crna Gora

Crnogorski turistički poslenici zadovoljni Ugovorom o saradnji koji su potpisali predstavnici udruženja putničkih agencija Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH i Albanije

Ugovor bi trebalo da doprinese stvaranju kvalitetnijeg turističkog proizvoda.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, kazao je da je potpisivanjem Ugovora postavljen čvrst temelj za uspješniju regionalnu saradnju i stvaranje kvalitetnijeg turističkog proizvoda i razvoja tematskih putovanja.

"Bratstvo-jedinstvo je bilo, nema ga više. Sada idemo da kroz novac, kroz interes, gledamo jedan drugoga-i to će najprije da nas poveže. A povezalo nas je upravo zato što smo shvatili da pojedinac, svaki za sebe, može manje nego kada nas je šestoro", rekao je Radulović.

Nosilac programa biće Hrvatska, a biće finansirani iz fondova EU, međunarodnih organizacija i država potpisnica. Jedan od važnijih ciljeva biće formiranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će se bazirati na razvoju održivog turizma i prekogranične saradnje zemalja potpisnica.

"Šest milijardi dolara godišnje ima Italija od kineskih turista, Beč ima sedam milijardi. Šta to znači? Mi moramo da napravimo nešto što će da bude pandan tom brendu zvanom Beč, Rim ili Pariz. A to bi izgledalo ovako: sletite avionom u Zagreb, odete do Sarajeva, pa se spustite preko Mostara u Crnu Goru, odatle odete do Beograda, a onda preko Skoplja do Albanije. I iz Tirane se vratite kući", objasnio je Radulović.

Time je, nakon godinu intenzivnih priprema, ozvaničeno partnerstvo šest regionalnih turističkih asocijacija za nastup na dalekim tržištima Kine, Japana, Indije i Južne Amerike. Ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao da su svi u regionu posvećeni razvoju sveukupne turističke ponude, te da zajednička stremljenja i interesovanja treba da budu usmjerena sinergetskom djelovanju ka emitivnim tržištima.

"Samo takvim pristupom obezbijedićemo kvalitetniju ponudu, i jedinstven nastup u tržišnoj ’’borbi’’ sa najrazvijenijim turističkim destinacijama svijeta. Uz međusobnu saradnju i komunikaciju, kroz najbolje kombinovanje turističkih atrakcija, povećaćemo atraktivnost Regiona na međunarodnom tržištu i podstaći konstruktivne oblike saradnje u cilju daljeg razvoja turističkog tržišta" naglasio je Gvozdenović.

Ideja je da se kroz poslovne odnose i zajedničku edukaciju razvije još kvalitetnija saradnja preduzeća iz zemalja regije. Među najvažnijim planovima je i da se u kratkom roku utemelje modeli nastupa i razvoja zajedničkih turističkih programa s ciljem plasmana i promocije na trećim tržištima Evrope i svijeta.
XS
SM
MD
LG