Linkovi

Svetozar Marović negirao krivicu


Predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozar Marović (rtcg.me)
Predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozar Marović (rtcg.me)

Predsjednik političkog savjeta DPS, bivši predsjednik Skupštine Crne Gore i Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović uhapšen je jutros.

Marović je lišen slobode po nalogu specijalnog državnog tužioca. Predsjednik političkog savjeta DPS je saslušan u zgradi Specijalnog tužilaštva.

Nakon saslušanja Maroviću je određen pritvor do 72 sata. Prema nezvaničnim informacijama Marović je uhapšen u zgradi Vektre.

"Po nalogu specijalnog državnog tužioca danas je lišen slobode S.M. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način. Osumnjičeni je priveden radi saslušanja Specijalnom državnom tužiocu", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Marovićev pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović kazao je da funkcionera DPS-a sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, ali da je on tokom saslušanja negirao krivično djelo koje mu se naredbom za sprovođenje istrage stavlja na teret.

Filip Vujanović: Poštovati pretpostavku nevinosti

Predsjednik države ne treba da se izjašnjava o procesima koje pokreću nadležni pravosudni organi, kazao je Filip Vujanović komentarišući hapšenje predsjednika Političkog savjeta DPS-a, Svetozara Marovića. Vujanović je kazao da predsjednik ne treba da izjašnjava o procesima iz dva razloga.

“Prvo, zato što nadležni organi svoje odluke donose na temelju činjeničnog stanja i dokaza koje će u svim fazama postupka predlagati, a o kojima predsjednik države ne treba da se izjašnjava. I drugo, što to podrazumijeva poštovanje prezumpcije nevinosti kao pretpostavke koja podrazumijeva sublimaciju prava i ljudskih prava onih koji su u postupku, i o kojima takođe predsjednik države ne treba da se izjašnjava”, rekao je Vujanović.

On je dodao da bi u svakom predmetu na bilo koji način bilo neprimjereno da predsjednik saopštava svoj stav koji bi se u bilo kojoj varijanti, “u bilo kom tumačenju, u bilo kakvoj medijskoj interpretaciji, mogao tretirati kao uticajni komentar neke odluke nadležnog državnog organa”.

“Dakle, nemam komentar. Svi treba da rade svoj posao, svi trebaju koji rade posao u pravosuđu, koji se veoma dotiče ljudskih prava i pretpostavke nevinosti, da vode računa o tome. A svi oni koji se nalaze na državnim pozicijama van pravosuđa, poštujući nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa da se uzdrže komentara. Nadam se da će svi subjekti ovog društva to slijediti. Mada je medijsko interesovanje uvijek prisutno, uvijek izraženo i na njega sam uvijek ovako odgovarao kako sam odgovorio na vaše konkretno pitanje”, kazao je Vujanović.

XS
SM
MD
LG