Linkovi

CG: Odbrana traži liječenje za Dikića i optužuje sud za pristrasnost


Advokati optuženih u slučaju pokušaja državnog udara optužili su danas, u nastavku suđenja u podgoričkom Višem sudu, predsjednicu sudskog vijeća Suzanu Mugošu da je "treći član tužilačkog tima" i da krši prava na odbranu time što advokatima i optuženima uskraćuje pitanja i odgovore koje ne odgovaraju Specijalnom državnom tužilaštvu.

Advokat Miroje Jovanović rekao je da je sud napravio niz prekršaja pravila koji su doveli do povrede postupka, navodeći da je sudija Mugoša odbranu onemogućila da postavlja važna pitanja, a okrivljene da daju važne odgovore, te istakao da takve odluke ne dovode do pravičnog suđenja.

"Imajući u vidu dosadašnji tok postupka, plašim se da je ovo uvod u to da nećemo moći da pitamo svjedoka saradnika ono što je potrebno za postupak", rekao je Jovanović. "Ja nikad do sada nisam vidio da se na ovakav način krše prava odbrane."

On je rekao da sudija "pokazuje pristrasnost kao da je treći član tužilačkog tima" i ocijenio da je suđenje za pokušaj državnog udara "potpuno nepravično", dodajući da je "odbijanjem vještačenja Jovanovića i razrješenjem njegovog branioca, sud napravio štetu i samom optuženom i ovom postupku".

Jovanović je dodao da i da je sud prekršio pravila kada nije dozvolio psihijatrijsko vještačenje optuženog Miloša Jovanovića i razriješio njegovog branioca, navodeći da je njegov iskaz bio nejasan, nepotpun i kontradiktoran, da njegova ruka ima jasne tragove rezanja vena, te da je i sam optuženi rekao da je bio zavisnik od tableta, koji i sada pati od depresije.

Specijalni državni tužilac, Milivoje Katnić, rekao je da tužilaštvo smatra da nije potrebno psihijatrijsko vještačenje optuženog Miloša Jovanovića i objasnio da je vještačenje potrebno kada organ koji vodi postupak posumnja u psihičko stanje optuženog, te da se sud već izjasnio "u tom pravcu".

"Međutim, ako sud smatra da je potrebno vještačiti optuženog, tužilaštvo se neće protiviti», rekao je Katnić, navodeći da je «odbrana tokom ispitivanja pokušala da utiče na psihu istoga", podsjećajući na njegovo priznanje da je bio zavisnik.

Obrazlažući svoju odluku da branioci optuženih ne mogu postavljati pitanja vezana za njihove iskaze iz istrage, sudija Mugoša je rekla da je ona bazirana na stavu Vrhovnog suda o tom pitanju, koji je donesen još prije četiri godine, što je branilac Bratislava Dikića, Goran Petronijević, ocijenio kao pogrešno tumačenje stava Vrhovnog suda od strane sudije.

Jedan od optuženih, Srboljub Đorđević, negirao je danas u Višem sudu da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te saopštio da ne bi došao u Crnu Goru, da je znao o čemu se radi.

"Pozvao me je moj prijatelj Dragan (Maksić) na neko četničko slavlje u Crnu Goru", rekao je Đorđević, navodeći da je član Svesrpskog četničkog pokreta i da često posjećuje njihove skupove. "Pristao sam, jer sam planirao i da posjetim manastir Ostrog.”

Đorđević je naveo da je u Podgoricu stigao sa Draganom Maksićem, te da je, nakon dana provedenog na željezničkoj stanici i pronalaska smještaja, uhapšen iste večeri u ponoć, nakon čega ga je policija odvela na saslušanje.

"Rekao sam im da nisam zbog toga došao (u Crnu Goru), nego zbog moje tragedije. Izgubio sam dijete u njegovoj 21. godini i došao sam da se pomolim", rekao je plačući Đorđević, i objasnio da mu nikada niko nije rekao da treba da obuče uniformu crnogorske policije i hapsi bivšeg premijera, Mila Đukanovića.

Branioci Bratislava Dikića, optuženog da je trebao da preuzme «vojnu» komandu navodne operacije svrgavanja crnogorske vlasti, saopštili su da je život njihovog branjenika u opasnosti zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i predočili mišljenje doktora sa Vojno medicinske akademije da je Dikiću potrebna hitna operacija.

Dikić je, ipak, na sopstveni zahtjev, prisustvovao današnjem suđenju, ali je nakon par sati ipak saopštio sudu da ne može da izdrži zbog bolova, a njegovi advokati zatražili od suda hitnu odluku o njihovom zahtjevu da se bivši general srpske policije uputi na liječenje.

"Tokom ovog postupka, trpim nenormalno jake bolove", rekao je Dikić tražeći odlaganje na kraju današnjeg pretresa, nakon čega je sudija saopštila da će se naredni održati 29. septembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG