Linkovi

Stoltenberg: Ubrzati ratifikaciju sporazuma sa CG


NATO Foreign Ministers
NATO Foreign Ministers

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, pozvao je države koje još uvijek nisu ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi da to učine «što prije», prenijeli su mediji u Podgorici.

Govoreći na zasijedanju Parlamentarne skupštine NATO u Istanbulu, Stoltenberg je ponovio da se proširenje Alijanse nastavlja novom članicom Crnom Gorom, i pozvao da ratifikacija u svim parlamentima zemalja NATO bude okončana prije novog samita Alijanse koji će se održati u 2017.

«Proces proširenja NATO-a nastavlja se novom članicom, a to je Crna Gora», rekao je Stoltenberg i dodao da je ugovor potpisan, te da je ono što bi još trebalo učiniti ratifikacija.

Podsjećajući na to da su mnoge države ratifikovale sporazum o pristupanju Crne Gore, prvi čovjek NATO-a pozvao je «one parlamente koji to nisu uradili da ratifikuju pristupanje Crne Gore Alijansi».

«Zato vam se direktno obraćam – vratite se u svoje parlamente i pobrinite se da Protokol bude ratifikovan što prije», poručio je Stoltenberg i saopštio da bi to trebalo završiti prije narednog samita NATO, koji će se održati naredne godine, kako bi imali ratifikovan Protokol u svim parlamentima i mogli da dočekamo Crnu Goru kao punopravnu članicu do samita 2017»

On je rekao i da se može dogoditi da samit bude početkom 2017, poručujući državama čiji parlamenti nisu ratifikovali sporazum «požurite i ratifikujte Protokol».

Stoltenberg je ocijenio da je ono što odluče parlamenti od velike važnosti za aktivnosti NATO-a i poručio im da su ključni za ključne odluke Alijanse.

«Vi ste ključni za ključne odluke Alijanse, kao što je, na primjer, izdvajanje za odbranu i ono što je u mom fokusu otkad sam postao generalni sekretar 2014. godine – povećanje izdvanjanja za odbranu među saveznicama koje izdvajaju manje od dva odsto», poručio je generalni sekretar Alijanse.

Protokol o pristupanju priključenja Crne Gore NATO-u, zasad je potpisalo 13 zemalja - Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Albanija, Poljska, Turska, Rumunija, Letonija, Velika Britanija, Litvanija i Estonija.

Potpisivanje se očekuje od SAD, Njemačke, Belgije, Norveške, Kanade, Italije, Portugala, Danske, Luksemburga, Francuske, Holandije, Češke, Grčke, Hrvatske i Španije.

XS
SM
MD
LG